×

Recensie

Eigentijds

27 januari 2022

Black Flower

Magma

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Magma Black Flower Eigentijds 4.5 Black Flower – Magma Written in Music https://writteninmusic.com

Door avontuurlijke muziek te blijven maken, je te blijven uitdagen met echt nieuwe muziek op de proppen te komen en jezelf daardoor muzikaal daardoor steeds te blijven herontdekken getuigt van durf en klasse. Black Flower, de intrigerende band rondom de geweldige getalenteerde Brusselse saxofonist, fluitist en componist Nathan Daems, doet dat al zo’n vier albums. Met hun nieuwste album Magma maken ze hun grootste stappen.

Black Flower is altijd qua muzikale insteek altijd al een onnavolgbare band geweest. Vanuit de vrije jazz, en de Etho Jazz in het bijzonder, opgezet, kneden  ze daar met het grootste gemak Afrobeat, reggae, oosterse sferen, Balkan en tal van westerse sferen in een heerlijk psychedelische blend doorheen. Een multiculturele, multimuzikale insteek die even intrigerend als aanstekelijke is.

Daems en cornetspeler Jon Birdsong, de componisten binnen de band, weten exact  met welk songmateriaal zij Simon Segers (drums), Filip Vandebril (bas) en Karel Cuelenaere (toetsen) kan prikkelen en tot grote hoogten kan laten stijgen. Bij een ingespeelde en muzikaal gretige band als Black Flower is de uitkomst immer dat elk album nog prikkelender klinkt dan de voorgaande.

Interessant is om op Magma te horen hoe de toetsen (van akoestisch tot aan synths) en elektronica via laatste aanwinst Cuelenaere het bandgeluid niet zozeer verandert als verrijkt. De manier waarop de band de afgelopen tien jaar muziek maakt is onverminderd avontuurlijk, Cuelenaere voegt er gewoon een prachtige lading extra’s aan toe. Met flinke vleugen exotica en psychedelica uit de toetsen intrigeert de band nog harder.

Met de prima voorloper Future Flora nog vers in het geheugen pakt de band op Magma, schijnbaar achteloos, met acht nieuwe songs wervelend verder door. De net op single uitgebrachte track Morning in the Jungle, juist ook omdat deze vocalen kent van de snel opkomende Vlaamse singer-songwriter Meskerem Mees, geeft een wat vertekend beeld van waar Magma voor staat maar de pracht van de song staat wel degelijk voor een steeds weer veranderend muzikaal speelveld.

Met de gelijk wel heel fraaie titeltrack als albumopener openbaart Magma zich in acht songs als een magische landkaart aan stijlen en invloeden die in de handen van de fantastisch spelende muzikanten even intrigerend als organisch klinkt.

Acht composities en alleen maar hoogtepunten binnen hun oeuvre. De eerder genoemde albumopener, O Fogo, The Light en Half Liquid zijn luisterrijke songs die je diep hun muziek intrekken. Meesterlijk vervoerende ontdekkingstrips die je hoofd, je geest en je lichaam in een andere staat van zijn brengen. Met het machtige Deep Dive Down duiken ze daar in opzwepende sferen nog eens dubbel dwars overheen. Wat een compositie is dat zeg!

Het album sluit na het eerder genoemde Morning in the Jungle, met wederom twee wonderlijk sterke instrumentale tracks af. The Forge en Blue Speck zijn al net zo kenmerkend voor de groei die de band de afgelopen jaren doormaakt/de creatieve piek waarin ze zitten. Het zijn bedwelmend mooie tracks. Gedreven, uitdagend, emotievol, broeierig, immer fascinerend opbouwend vinden de tracks op het nieuwe album een weg naar je hart.

Magma brengt Black Flower op nieuwe pieken en het is nu echt bar tijd dat de band wereldwijde omarming krijgt die ze al sinds hun eerste EP en vooral op basis van albums als Abyssinia Afterlife (2015), Artifacts (2016) en Future Flora (201) en op basis van hun immer fantastische liveshows allang al hadden moeten krijgen. Magma is de nieuwe kroon op hun eindeloze muzikale ontdekkingstocht.  1. Magma
  2. O Fogo
  3. The Light
  4. Half Liquid
  5. Deep Dive Down
  6. Morning In The Jungle
  7. The Forge
  8. Blue Speck