×

Recensie

Alternative

30 september 2016

Black Flower

Artifacts

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: News

Artifacts Black Flower Alternative 4 Black Flower – Artifacts Written in Music https://writteninmusic.com

Als Belgische band naam en faam maken met een ethiojazzsound, het is maar weinige gegeven. Al slaagt het Gentse Black Flower met componist-saxofonist Nathan Daems aan het roer er wonderwel in. Ze halen overal een beetje, uit de ethiojazz, uit soul en blues, kruiden dat met een erg dubby tintje en maken een soort hybride, lichtpsychedelische sound die werkelijk uniek genoemd mag worden. Samen kan het vijftal werkelijk alles uit zijn instrumenten halen. Exotisch, zweterig en sexy soms, maar ook vederlicht en sensueel.

Het kwintet met onder meer Jon Birdsong op cornet, Simon Segers – die ook bij De Beren Gieren speelt – op drums, Filip Vandebril op bas en Wouter Haest op orgel en clavinet, weet hoe het een swingende groove moet neerzetten. Dat bleek onder meer al uit albums als Abyssinia Afterlife (2014, W.E.R.F./Zephyrus Records) en het recent uitgebrachte Ghost Radio (2016), maar evengoed ook uit de vele liveoptredens die de band reeds speelde.

Telkens brengt de band een nieuw verhaal: werd Abyssinia Afterlife nog opgehangen aan de avonturen van Sir Prester John, dan was Ghost Radio echt nog een ‘ghost record’, een document dat de luisteraar inzicht gaf in de muziekhistorische inspiraties van de groepsleden. En nu is er dus het nagelnieuwe Artifacts. En daaruit blijkt een heel ander verhaal. Zo trekken de groepsleden eerst en vooral de geluidsregisters nog eens goed open: Birdsong, die een verleden heeft bij goed volk als Beck, dEUS en Calexico, bespeelt naast de cornet bijvoorbeeld ook de anklung, een Indonesisch percussie-instrument en ook Daems (op o.a. de Ethiopische washint, de Turkse ney, en de kaval uit de Balkanregio) laat zich niet helemaal onbetuigd.

Artifacts, met wondermooi artwork van Kasper Baele, ontstaat tijdens een reis naar Griekenland, culturele bakermat die momenteel op economisch vlak moeilijke tijden beleeft. Daems keerde er terug met enkele ‘artifacts’ (eeuwenoude, breekbare voorwerpen of gereedschappen die aan de basis liggen van het ontstaan van de menselijke cultuur) en een zeer specifieke herinnering aan een ‘healing place of the soul’. Een herinnering en oproep om met de beenderen en artefacten van het verleden aan de slag te gaan en zo een nieuw muzikaal heden te creëren, niet alleen uiteraard maar met zijn Black Flower. En met gastmuzikanten als Tcha Limberger (die een wondermooi streepje viool toevoegt aan Lunar Eclipse) en Gernas Shekmous (die de daf bespeelt op Realm And Era).

Al van bij huidige single Bones sleept het collectief je genadeloos in een bijzondere geluidswereld. Heerlijke speelse en sleperige percussie wordt er aangevuld met oosterse fluit, en zo komen we in een zwoele, dansbare vibe terecht. Alexandria kenmerkt zich danweer door hypernerveuze, rokerige jazzsounds, die aangelengd worden met ethiodub en rockinvloeden. Twee songs ver, twee keer feestje van jewelste.

Black Flower swingt en groovet. Alles vloeit mooi organisch in een breder geheel: zo wordt Helios Victor opgeleukt met stevige dubsounds, al valt hier ook vooral de invloed op van iemand als John Zorn. Dat de band de muzikale mosterd ook is gaan halen bij legendes als Mulatu Astatke en de afrobeat van Fela Kuti (wiens erfenis springlevend is, zie ook Felabration in De Roma) is een surplus. En ook het narratieve aspect blijft gelukkig goed overeind, met tracks als het bezwerende, lyrische Realm And Era en vooral het soulgeïnjecteerde High Upon The Mountain High Upon The Hill, die het sexy fundament van dit album vormt. Horen we daar niet het geluid van een marching band die zich hemelwaarts beweegt?

De band doorkruist grenzen van tijd en ruimte (het afsluitende Lunar Eclipse) en neemt de luisteraar mee op een kosmische trip. Soms is die erg donker (Sound Sacrament), soms funky en feestelijk zoals tijdens Abeba Zeybeybiko. En ook de eigenzinnige titeltrack moet het hebben van een exotisch groovende feel. Black Flower heeft geen last van nationalistische trekjes en laat met dit erg toegankelijke Artifacts horen dat het op internationaal niveau meespeelt.  1. Bones
  2. Alexandria
  3. Helios Victor
  4. Realm And Era
  5. High Upon The Mountain High Upon The Hill
  6. Sound Sacrament
  7. Abeba Zeybekiko
  8. Artifacts
  9. Lunar Eclipse