×

Recensie

Jazz

11 april 2019

Black Flower

Future Flora

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Future Flora Black Flower Jazz 4.5 Black Flower – Future Flora Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een heerlijke band is en blijft Black Flower toch. Ook hun nieuwe album Future Flora is weer een feest voor het oor.

Black Flower, de band rond allesblazer Nathan Daems, blijft immer nieuwe muzikale wegen zoeken en zich muzikaal verdiepen. Zoals we begin januari al in Flagey in Brussel, bij een eerste kennismaking op Brussels Jazz, met het nieuwe materiaal, konden horen wisten we dat er op het nieuwe album nog flink wat meer dynamiek in de sound was terecht gekomen.

Bij beluistering van het nieuwe, derde, album komt dat gevoel volledig terug. Wat een heerlijke energie, grote muzikale intelligentie en liefde straalt ervan af. Daems heeft met drummer Simon Segers (ook MDC III, De Beren Gieren, Stadt), cornetspeler Jon Birdsong, keyboardspeler Wouter Haest en bassist Filip Vandebril dan ook een groep muzikanten bij elkaar die muzikaal geen grenzen kennen.

Het muzikaal multiculturele karakter van de band komt ook op Future Flora vol door. De mannen trekken van oosterse melodieën zo de Balkan in en weten deze met Afrikaanse, zowel Ethiopische als Nigeriaanse, ritmes en volbloed dub en exotica-invloeden steeds weer volledig nieuwe spannende wegen in te duwen. Onder het motto Future Flora, een metafoor voor het belang van voeden en bewateren van revolutionaire ideeën die kunnen helpen de wereld te redden.

Vanaf de opwindende albumopener Early Days Of Space Travel pt.2 trekt de band weer een muzikale ideeëntrommel open die een allesverbindende tegelijk heerlijk ingenieuze en verrassende klank heeft. Composities waar steeds weer zo ontzettend veel in te ontdekken is dat je je er over blijft verbazen hoe die mannen dat toch voor elkaar krijgen.

En met geweldige tracks als Maloya Bud (oh oh oh, wat een geweldige beat leggen ze daar toch neer….), Hora de Aksum (vol Balkan-invloeden vermengd met onnavolgbare ritmes), Clap Hands (wat een hit is dat zeg met naar afrobeat duwende ritme en geweldige blaaswerk!), Ohm Eye (het organische rustpunt) en Ankor Wat (alweer zo’n track voorzien van super intelligente tegelijk indringend dansbare ritmes en duwende bas met fraaie blaaswerk) dient zich de ene na de andere weergaloze compositie aan.

Met de titeltrack van het album, de afsluiter van het album, pakken ze vervolgens helemaal uit. In 13.22 minuten trekt de band haar muzikale mogelijkheden tot het uiterste op en verbaast met het beste dat de band tot nu toe maakte. Wat een verrukkelijk vrije compositie is dit zeg. Echt alles wat Black Flower zo interessant maakt komt in deze track optimaal terug. Van oosterse melodieën, met rocky gitaarlijnen, vlammende blazers en een duwende ritmesectie erachter.

Future Flora is zo’n album dat al heel snel onder je huid gaat zitten. Het hele album staat vol muziek die zo onweerstaanbaar en belachelijk aanstekelijk klinkt en tegelijk zo vol vuur en liefde is gemaakt, dat optimaal opnemen het enige alternatief is.

Wat een heerlijke band is Black Flower toch en wat een geweldig opwindend album hebben ze met Future Flora toch weer gemaakt. Black Flower is typisch zo’n band die je aan al je vrienden wilt laten horen. Puur omdat deze band alles wat liefde en muziek is zo ontzettend, in alle vezels, in zich heeft.



  1. Early Days Of Space Travel Pt. 2
  2. Maloya Bud
  3. Hora De Aksum
  4. Clap Hands
  5. Ohm Eye
  6. Ankor Wat
  7. Future Flora