×

Recensie

Alternative

08 oktober 2013

Bill Callahan

Dream River

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Drag City

Dream River Bill Callahan Alternative 4 Bill Callahan – Dream River Written in Music https://writteninmusic.com

Oef! Die stem… Wat is die stem van Bill Callahan toch waanzinnig indringend. Dat was die natuurlijk al, toch lijkt het alsof hij het iedere keer weer wil benadrukken, als je naar zijn muziek luistert. In dit geval gaat het dan om Dream River. Dat is sinds 2007 inmiddels alweer zijn 5e album waarop zijn eigen naam staat, nadat hij er onder de naam Smog al bijna 3 keer zoveel maakte. Callahan nam het album op in zijn woonplaats Austin, Texas.

Dream River is alt-country, met een flinke nadruk op ‘alt’. Uiteraard draagt die stem van Callahan daaraan bij. Daardoor zou je zijn muziek bijna automatisch country-noir noemen, ongeacht het nummer dat hij zingt. De muziek op Dream River is dus donker, zoals we gewend zijn van Callahan, hoewel toch wat minder eigenzinnig en meer laid-back dan op voorganger Apocalypse uit 2011. Het album lijkt te willen benadrukken dat de zomer nu echt is afgelopen. Die is ingeruild voor een landschap van ingetogen, sombere alt-country, doorspekt van gemoedstoestanden (niet de vrolijkste) en heerlijk tekstueel sarcasme. En die prachtige lage stem van Callahan sleept je daar doorheen.

Het album kent een prettige instrumentale bescheidenheid, waardoor ruimte overblijft die de luisteraar zelf kan invullen op basis van de verhalen die Callahan vertelt. Want de 8 nummers op Dream River zijn verhalende songs.

Binnen die nummers zijn soms mooie instrumentale tegenstrijdigheden te horen. Beste voorbeeld is opener The Sing, dat een viool kent die de muziek country maakt, maar een ritme dat de muziek eerder Latin maakt. Bijzonder, in positieve zin. Het levert een tegenstrijdigheid op waardoor je blijft luisteren. En mocht je toch denken te kunnen afhaken, dan zijn er alsnog accenten die je binnenboord houden, zoals bijvoorbeeld de fluit en de vele gitaareffecten.

Op Dream River trekt Callahan je in een landschap dat hij schildert terwijl je luistert. Muzikaal én tekstueel, getuige bijvoorbeeld de prachtige tekst: “Well the only words I said today are ‘beer’ and ‘thank you’.” De zomer mag dan afgelopen zijn, we krijgen er iets moois voor terug: Dream River.

Op maandag 10 februari 2014 treedt Bill Callahan op in de grote zaal van Paradiso (Amsterdam).  1. The Sing
  2. Javelin Unlanding
  3. Small Plane
  4. Spring
  5. Ride My Arrow
  6. Summer Painter
  7. Seagull
  8. Winter Road