×

Recensie

Roots

02 april 2015

Beth Hart

Better Than Home

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Provogue

Better Than Home Beth Hart Roots 3.5 Beth Hart – Better Than Home Written in Music https://writteninmusic.com

De ooit als ‘nextgeneration’ Janis Joplin neergezette zangeres Beth Hart is weer terug met een nieuw album; Better Than Home. Het is alweer het 8ste solo studio album van de Amerikaanse met de ruige stem. Hiernaast maakte ze nog een live album en 2 studio en een live album samen met Joe Bonamassa.

De ooit aan dranken drugs verslaafde Hart maakte vooral in die periode haar ruigste (rock)muziek, waardoor de vergelijking met Joplin al snel werd gemaakt. Maar inmiddels is Hart alweer jaren clean en is ze ‘in den Here’ en dat is ook goed te merken aan haar muziek. Waar ze in het verleden de diverse poptempels uitverkocht en op hun kop zette met een dikke rockshow, heeft ze nu een muzikale weg ingeslagen waarbij je haar eerder gaat verwachten in een theater tijdens een seated show waar aan het eind van een liedje het publiek beleefd applaudisseert . Deze weg was al duidelijk te horen op Bang Bang Boom Boom uit 2012 en wordt doorgevoerd op haar nieuwe album dat deze maand zal verschijnen.

Op Bang Bang Boom Boom waren al aardig wat persoonlijke nummers te horen,  Better Than Home is het meest persoonlijke album ooit.  In de titelsong staat ze voor haar maker, een nummer later, in St, Teresa, komt haar slechte verleden aan bod: “St Teresa, have mercy on my soul, the good must die Young, that’s why I’m gettin’ so old..”. In Mechanical Heart wordt de liefde voor haar man, die, ondanks haar emotionele beperkingen, al 15 jaar aan haar zijde staat, bezongen. Met violen en al.
Ook in Tell Her You Belong To Me, een soulnummer waarin ze vanuit de dochterkant het hertrouwen van haar vader bezingt, komen de zoete vioolklanken voorbij. Het enige rocknummer  op het album is Trouble, en dat is dan ook gelijk het enige nummer waar een klein beetje het echte ruige stemgeluid van Hart in voorbij komt. De rest kabbelt ‘easy listening’, wijntje, kaarsje, haardvuurtje, naar het eind.

Tracklisting Better Than Home:

 1. Might As Well Smile
 2. Tell ‘Em To Hold On
 3. Tell Her You Belong To Me
 4. Trouble
 5. Better Than Home
 6. St. Teresa
 7. We’re Still Living In The City
 8. The Mood That I’m In
 9. Mechanical Heart
 10. As Long As I Have A Song
 11. Mama This One’s For You (Bonus Track)


 1. Might As Well Smile
 2. Tell 'Em To Hold On
 3. Tell Her You Belong To Me
 4. Trouble
 5. Better Than Home
 6. St. Teresa
 7. We're Still Living In The City
 8. The Mood That I'm In
 9. Mechanical Heart
 10. As Long As I Have A Song
 11. Mama This One's For You