×

Recensie

Rock

30 oktober 2012

Beth Hart

Bang Bang Boom Boom

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Provogue

Bang Bang Boom Boom Beth Hart Rock 4 Beth Hart – Bang Bang Boom Boom Written in Music https://writteninmusic.com

Lange tijd wist je exact wat je ging krijgen als je een cd van Beth Hart de speler in schoof. Maar de zangeres lijkt het avontuur een beetje op te willen zoeken. Met uitstekend resultaat, getuige haar jongste album Bang Bang Boom Boom.

Je kan natuurlijk ook niet altijd blijven teren op je niet al te rooskleurige verleden. Want dat was hetgeen Hart heel kort door de bocht toch vooral deed op haar eerdere albums. Niks mis mee, rotlevens leveren vaak prachtige muziek op. Zo ook in het geval Beth Hart. Maar op haar laatste cd My California bekroop je toch regelmatig het idée ‘nu weten we het wel’. Niet in het minst omdat daar de scherpe randjes een beetje van het geluid afgeslepen waren. Maar ja, toen kwam daar ineens die puike cover-cd die ze samen met Joe Bonamassa maakte en die zette niet alleen haar geluid op scherp, het deed ook de creativiteit aanwakkeren. Dat bewijst opvolger Bang Bang Boom Boom, dat in alle opzichten een opvolger is. Al is het maar omdat Bonamassa af en toe meetokkelt (een werkelijk prachtige solo aflevert in het nummer There In Your Heart) en omdat Kevin Shirley wederom op de producersstoel heft plaatsgenomen.

Maar in plaats van covers, krijgen we hier ‘eigen’ material voorgeschoteld. Materiaal dat regelmatig als geen enkel ander Beth Hart album klinkt. Opener Baddest Blues is nog redelijk traditioneel, al verraden de strijkers dat Hart ditmaal voor een breeder geluid gaat. Dat merk je daarna direct als ze de bijna vaudeville aandoende titeltrack inzet. Het album schiet muzikaal alle kanten op. Van met blazers ingekleurde gospel (Spirit Of God) naar swing (Swing Me Around) en natuurlijk een flinke dosis blues. Hoogtepunten zijn het lang uitgesponnen en emotionele Caught Out In The Rain, met een flinke portie drama die mooi evenwicht geeft aan de wat meer opgewekt klinkende tracks en het al genoemde There In Your Heart, wat al in de eerste minuten machtig melancholisch is en dat wordt ingekopt door de genoemde gitaarsolo. Goed, heel af en toe zit er een skipmomentje op het album. Zo is de pianopop van Thru The Window Of My Mind is muzikaal iets te lichtvoetig. De track wordt louter door Harts stem op de rit gehouden. Maar over de hele linie is Bang Bang Boom Boom een erg aangename verrassing die een zangeres laat hoen die dusdanig comfortabel in haar vel lijkt te zitten, dat ze – na jarenlang muzikaal demonen te hebben verjaagd – zichzelf uit durft te dagen. Met uiterst geslaagd resultaat dat zowel liefhebbers van haar oude werk als een nieuwe groep toehoorders aan zal spreken.

Beth Hart – Bang Bang Boom Boom

 1. Baddest Blues
 2. Bang Bang Boom Boom
 3. Better Man
 4. Caught Out In The Rain
 5. Thru The Window Of My Mind
 6. With You Everyday
 7. Spirit Of God
 8. Swing My Thing Back Around
 9. There In Your Heart
 10. The Ugliest House On The Block
 11. Everything Must Change


 1. Baddest Blues
 2. Bang Bang Boom Boom
 3. Better Man
 4. Caught Out In The Rain
 5. Swing My Thing Back Around
 6. With You Everyday
 7. Thru The Window Of My Mind
 8. Spirit Of God
 9. There In Your Heart
 10. The Ugliest House On The Block
 11. Everything Must Change