×

Recensie

Roots

02 april 2019

Batmobile

Bail Was Set At $ 6.000.000 (reissue)

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Butler Records

Bail Was Set At $ 6.000.000 (reissue) Batmobile Roots 4 Batmobile – Bail Was Set At $ 6.000.000 (reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Dit album is een heruitgave ter gelegenheid van het feit dat het album Bail Was Set At $ 6.000.000 dertig jaar geleden verscheen. Het Rotterdamse Batmobile bestaat al ruim dertig jaar is een van de oudere en bekendste rockabillybands van het land, maar vooral ook internationaal spreekt deze band al heel lang een flink woordje mee binnen dit subgenre. Hun uitzinnige sound is enorm strak en energiek.

De teksten van psychobillybands zijn apolitiek en gaan in de regel over verdorven seks, horror, geweld en andere onderwerpen waar mensen het gewoonlijk liever niet over hebben. Dit alles overgoten met een dosis humor. De bands zijn vaak driekoppig met drums, een contrabas en elektrische gitaar, meestal een dikke Gretsch.

De benadering van de Amerikaanse band The Straycats, die begin jaren tachtig een eigen rockabilly-universum creëerden vanuit Londen zal hoogstwaarschijnlijk van grote invloed zijn geweest. The Cramps, The Reverend Horton Heat en The Gun Club worden als belangrijke voorbeelden genoemd.

Batmobile werd in 1983 opgericht door zanger-gitarist Jeroen Haamers, contrabassist Eric Haamers en drummer Johnny Zuidhof. Na aanvankelijk covers te hebben gespeeld besloot het drietal zelf songs te gaan schrijven. Later namen ze min of meer afstand van de term ‘psychobilly’ en ging Batmobile liever B-music maken, of wel muziek voor B-films. Eind jaren negentig namen de leden een drie jaar durende pauze. Vanaf begin deze eeuw ging de band weer optreden.

Maar in 2001 verscheen in Japan zelfs een Tribute to Batmobile, samengesteld met covers door Japanse, Duitse, Russische, Scandinavische en zelfs Amerikaanse bands. Om maar even aan te geven hoe belangrijk de Nederlandse band is geweest voor dit genre.

Doel van Bail Was Set At $ 6.000.000 was om hun energieke, swingende live sound op plaat vast te leggen. Hun songs klinken authentiek, alsof ze een trits obscure oude covers (Kiss Me Now, Gorilla Rock, Gates of Heaven) hadden opgeduikeld en die in een eigen versie opnieuw hebben opgenomen. Hang On is meer eigentijds en schuurt eerder tegen de garagerock. Hun versie van het aloude, genre overstijgende Ace Of Spades van Motorhead krijgt een psychobilly-jasje, maar voegt niet zo veel toe.

De originele opnamen zijn geremasterd klinken geweldig, dynamisch, ruimtelijk en met veel oog voor detail. De mannen geven ook blijk van een uitstekende beheersing van hun instrumenten en de stijlfiguren van het genre.

Batmobile is een van de Nederlandse bands die in eigen land wat in de obscuriteit bleven hangen (denk ook aan de Zeeuwse death metalband Gorefest en veel Nedergoth metalbands), maar in het buitenland op veel enthousiasme konden rekenen en een ware cultstatus opbouwden.

Tracklisting Bail Was Set At $ 6.000.000:

Kiss Me Now

Magic World Called Love

Can’t Find My Way Back Home

Mystery Street

Calamity Man

Shoot, Shoot

Gorilla Rock

Gates Of Heaven

Girls Girls Girls

Hang On

100 Pounds Of Trouble

Ace Of Spades