×

Recensie

Metal

25 mei 2015

Armored Saint

Win Hands Down

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Metal Blade

Win Hands Down Armored Saint Metal 4.5 Armored Saint – Win Hands Down Written in Music https://writteninmusic.com

Als er een band is die ondergetekende meer erkenning en succes had toegewenst, dan is het wel Armored Saint. De band uit Los Angeles levert al ruim dertig jaar kwalitatief goede heavy metal albums af en zakte nimmer door een ondergrens. Sterker nog, alle zes voorgaande studioalbums en het compilatiealbum met obscuur materiaal (Nod To The Old School) zijn het beluisteren meer dan waard.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Win Hands Down is het beste Saint album sinds het fabuleuze Symbol Of Salvation uit 1991. Het uptempo titelnummer is een typisch Armored Saint nummer met lekker gitaarwerk van de tandem Sandoval-Duncan ondersteund door de pompende ritmesectie van Gonzo-Vera en natuurlijk de stem van John Bush. Waar bij menig metalzanger de sleet er inmiddels behoorlijk op zit, is er bij Bush geen sprake van verval. De man zingt nog steeds fantastisch. Gelukkig is hij nooit overgestapt naar Metallica want Armored Saint maakt al bijna 25 jaar lang betere albums dan de ooit zo sterke formatie uit San Francisco. Op het stevige Mess worden de registers nog wat verder opengetrokken en beukt de band er flink op los. Op An Exercise In Debauchery (gave titel) laat de band horen zich moeiteloos te kunnen met meten met Iron Maiden en Judas Priest. Muscle Memory is ook al zo’n sterk nummer. Tsjonge, de band is in jaren niet zo goed op dreef geweest. Ook de tekst van Bush is de moeite waard. Hoogtepunt is That Was Then, Way Back When. Een riffmonster eerste klas. Wat een groove! Probeer maar eens stil te zitten als dit nummer uit de speakers dendert. Een nummer dat zich moeiteloos kan meten met de beste nummers van de klassiekers Delirious Nomad en Raising Fear. Heerlijk om de band zo te horen excelleren. Het hoge niveau wordt tot het eind van het album vastgehouden waarbij de ballad Dive zeer vermeldenswaardig is. Armored Saint laat zich op Dive van zijn gevoelige kant zien en doet dat op ingetogen en zeer verdienstelijke wijze.

Win Hands Down is voor ondergetekende het beste metal album van 2015 tot nu toe. Bush, Vera, de broertjes Sandoval en Jeff Duncan hebben een topprestatie geleverd. Een van de redenen dat ze niet veel bekender zijn, schuilt in het feit dat de band in de jaren tachtig nauwelijks de oceaan overstak om hier te toeren. Voor dit album komt men wel naar Europa. In augustus spelen ze in Amsterdam en Eindhoven. Zorg dat je erbij bent!

Deze recensie verscheen ook op www.lordsofmetal.nl  1. Win Hands Down
  2. Mess
  3. An Exercise in Debauchery
  4. Muscle Memory
  5. That Was Then, Way Back When
  6. With a Full Head of Steam
  7. In an Instant
  8. Dive
  9. Up Yours