×

Recensie

Metal

11 mei 2018

Armored Saint –

Symbol of Salvation

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Metal Blade

Symbol of Salvation Armored Saint Metal 4.5 Armored Saint – Symbol of Salvation (re-issue) Written in Music https://writteninmusic.com

In de geschiedenis van het heavy metal genre levert het overlijden van een bandlid soms hele sterke albums op. Armored Saint is een schoolvoorbeeld. Gitarist Dave Pritchard overleed in 1990 op 26e jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. De vier overgebleven muzikanten besloten door te gaan, vonden in gitarist Jeff Duncan een capabele vervanger en leverden met Symbol Of Salvation een werkelijk fantastisch heavy metal album af dat eigenlijk niet mag ontbreken in de collectie van een metal fan.

Symbol Of Salvation bevat geen enkel zwak nummer en knalt ruim een kwart eeuw na release nog steeds uit de speakers. In retrospectief kunnen we rustig stellen dat Armored Saint de beste heavy metal band uit Los Angeles was. Dat ze nooit de populariteit van Metallica of Slayer hebben bereikt ligt absoluut niet aan de muziek en al helemaal niet aan de zanger want John Bush beschikte (en beschikt nog steeds) over een wereldse strot. Niet voor niets benaderde Metallica hem in de begindagen om plaats te nemen achter de microfoon. De recensies in de metalbladen waren destijds stuk voor stuk lovend. Gebrek aan promotie van het label (Chrysalis) en te weinig tournees waren vermoedelijk debet aan de tegenvallende populariteit. Bovendien kwam in de jaren tachtig het thrash genre stevig opzetten (denk aan alle Bay Area bands) en was Armored Saint vermoedelijk net even te melodieus voor thrashers en te hard voor de wat conservatievere hardrockers.

Vanaf het openingsnummer Reign Of Fire wordt de ene na de andere kraker afgeleverd. Vette riffs, heerlijke solos van Phil Sandoval en Jeff Duncan, de stuwende ritmes van bassist Joey Vera en drummer Gonzo Sandoval en daarover heen de heerlijke ruige vocal en van Bush. Vooral in de uptempo nummers Dropping like Flies, Tribal Dance en Warzone kunnen de headbangers zich lekker uitleven, maar ook tijdens wat rustigere nummers als Last Train Home, Another Day en Tainted Past is het genieten van het vakmanschap van dit kwintet. Draai de volumeknop maar eens lekker open tijdens deze krakers en leef je uit ! Het slotstuk Spineless leunt overigens wel heel dicht tegen het thrash genre aan en bewijst dat de band ook in dat genre kon excelleren. Ik durf wel te stellen dat vandaag de dag dergelijke goede heavy metal niet meer wordt gemaakt.

Samen met Delirious Nomad is dit het beste Armored Saint album. Het is jammer dat de band nooit de erkenning kreeg die ze verdiende want alleen al op basis van dit album zouden ze bovenaan de festivalaffiches moeten staan.

Voor deze heruitgave zijn vier demos als bonus toegevoegd. Die nummers zijn overigens al eerder uitgebracht en wel op Nod To The Old School uit 2011. Op die demos is gitarist Pritchard nog te horen, een van de laatste opnamen die hij met de band maakte. Medieval Nightmares heeft die typische Saint groove en fraaie gitaarsolos en ook Get Lost gaat erin als koek. De opnamekwaliteit van Tongue and Cheek en Pirates rammelt nogal, maar als je daar doorheen luistert hoor je toch het talent van deze zwaar ondergewaardeerde band. Symbol Of Salvation is en blijft een wereldschijf! 1. Reign Of Fire
 2. Dropping Like Flies
 3. Last Train Home
 4. Tribal Dance
 5. The Truth Always Hurts
 6. Half Drawn Bridge
 7. Another Day
 8. Symbol Of Salvation
 9. Hanging Judge
 10. Warzone
 11. Burning Question
 12. Tainted Past
 13. Spineless