×

Recensie

Electronic

01 oktober 2011

Apparat

the Devils Walk

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Mute

the Devils Walk Apparat Electronic 4 Apparat – The Devils Walk Written in Music https://writteninmusic.com

Vier jaar geleden is het al weer dat de Berlijnse dance-act Apparat, oftewel Sascha Ring een solo-album uitbracht. Na het succes van Moderat, dat hij samen met de heren van Modeselektor deed, was het de vraag of hij het nog wel in zijn eentje kon. Daar is nu een antwoord op gekomen, genaamd The Devils Walk.

Sinds zijn laatste album Walls uit 2007 heeft Ring dus gelukkig niet stilgezeten. Zijn zijprojecten hielden hem bezig, zoals het deel van de DJ-Kicks serie dat hij produceerde, en het eerder genoemde Moderat. Vervolgens bleef het angstvallig stil. Ring was verwikkeld in een conflict met Modeselektor en trad niet meer met hen op. Toch was hij daar opeens op Lowlands, met band en nieuw werk.

Op Lowlands en op het nieuwe album werkt Ring met twee Duitsers en twee Amerikanen. En dat pakt goed uit. De oude Apparat wordt bijna in zijn geheel overboord gegooid. Het nummer Black Water laat horen dat Apparat geen donkere, Duitse beats meer wil, maar meer de dreampopkant opgaat, en ook bewondering heeft voor Sigur Ròs. Al is het Moderat-geluid ook nog te ontdekken. Candil De La Calle heeft die hakkelende beat die, wellicht de grootste hit van Moderat, Rusty Nails ook heeft. Ook de sfeer van het nummer doet aan Rusty Nails denken: duister, dromerig en ietwat mysterieus.

The Devils Walk verwijst naar een poëtisch werk van de Britse dichter Percy Byssche Shelley uit 1812, wat een kritische satire tegen de Britse regering was en over de hongersnood van die tijd gaat. Op de cover van het album is dan ook een parlement samen met de duivel te zien. En die duivel lijkt verdacht veel op Sascha Ring. Wat Ring hiermee duidelijk wil maken is niet bekend, of misschien wil hij wel niets duidelijk maken. Wat wel als een paal boven water staat is dat hij een sterk album heeft afgeleverd en dat er gelukkig leven is na het succesvolle Moderat. Ring durfde het aan om wat experimenteler te werk te gaan met The Devils Walk, en wat licht in de Berlijnse donkerte te brengen.

Tracklist The Devils Walk:

 1. Sweet Unrest
 2. Song Of Los
 3. Black Water
 4. Goodbye
 5. Candil De La Calle
 6. The Soft Voices Die
 7. Escape
 8. Ash/Black Veil
 9. A Bang In The Void
 10. Your House Is My World


 1. Sweet Unrest
 2. Song Of Los
 3. Black Water
 4. Goodbye
 5. Candil De La Calle
 6. The Soft Voices Die
 7. Escape
 8. Ash/Black Veil
 9. A Bang In The Void
 10. Your House Is My World