×

Recensie

Alternative

18 maart 2020

Anna Calvi

Hunted

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Domino

Anna Calvi - Hunted
Hunted Anna Calvi Alternative 4 Anna Calvi – Hunted Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar na de release van haar derde album Hunter keert Anna Calvi terug naar die goed ontvangen plaat. Calvi nam zeven demotracks van toen weer onder handen en brengt die in 2020 als Hunted uit. Het voornaamste verschil met de vorige versies is dat Calvi de drums en beats achterwege laat. Hierdoor klinken de songs net even intiemer, persoonlijker en soms fragieler. Maar ook: gedurfder en confronterender.

Wat verder opvalt is dat ze op vier songs de hulp inroept van een gastvocalist(e). Deze songs zijn niet allen de hoogtepunten van de plaat maar het levert zeker vermeldenswaardige tracks op: Eden, met Charlotte Gainsbourg, is dromerig, bijna sprookjesachtig. Swimming Pool, met Julia Holter, is sereen, galmend en wederom betoverend: ‘Down we will dive, down to the night of the earth’. Don’t Beat The Girl Out Of My Boy was voorheen al het meest speelse en luchtig klinkende nummer op Hunter, ook hier doet de song, met een rol voor Courtney Barnett, wat luchtiger en brutaler aan. Calvi zorgt nog wel voor bewerkte gitaren en de nodige sfeerversterking. Het is niet verbazend dat Wish, met IDLE’s Joe Talbot, nóg spannender en ongemakkelijker klinkt dan het origineel: Calvi en Talbot bereiken hier een bijna Suicide-achtige intensiteit.

Solo maakt Calvi minstens zo veel indruk: Hunter is dreigend en laat spannende erupties en schrille zang horen. Zó klinkt een gevaarlijke verleiding. Op het intieme, confronterende Away kruipt Calvi nog verder onder de huid met haar fluisterzang, ‘drones’ en minieme gitaar. Het afsluitende Indies Or Paradise doet denken aan PJ Harvey, iemand waarmee Anna Calvi natuurlijk wel vaker is vergeleken. Het gitaargeluid is hier ijzersterk en boeiend. De rustpunten tussendoor brengen extra spanning. Een krachtige finale.

Het is duidelijk dat Calvi met deze bewerkingen de luisteraar meer op de huid wilde zitten, juist door de rol van de ritmetandem te verkleinen. Daar slaagt ze op zich goed in, al was Hunter natuurlijk al een geslaagde plaat. Maar dit bijzondere Hunted voelt geen moment overbodig.  1. Swimming Pool (& Julia Holter)
  2. Hunter
  3. Eden (& Charlotte Gainsbourg)
  4. Away
  5. Don’t Beat The Girl Out of My Boy (& Courtney Barnett)
  6. Wish (& IDLES)
  7. Indies or Paradise