×

Recensie

Pop

14 juni 2013

Ane Brun – Songs

Songs 2003 -2013

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: V2

Songs 2003 -2013 Ane Brun Pop 4 Ane Brun – Songs 2003-2013 Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alweer tien jaar geleden dat de Noorse zangeres Ane Brun haar debuutalbum Spending Time With Morgan in eigen beheer uitbracht. Die keuze pakte uitstekend uit want al vrij snel daarna pikte het platenlabel V2 de plaat op, resulterend in een prima distributiedeal, gevolgd door een succesvolle carrière. Het jubileum van haar debuut is een mooie aanleiding (en volgens haar ook een ‘goed excuus’) om terug te kijken op deze eerste tien jaar en om alles te vieren wat ze allemaal al heeft bereikt en geproduceerd.

Songs 2003 – 2013 geeft een uitstekend en zeer compleet overzicht van het werk van de inmiddels 37-jarige Ane Brun tot dusver. Met maar liefst 32 nummers krijgen we een geslaagde muzikale bloemlezing van haar imposante oeuvre in haar eerste decennium in de schijnwerpers. Van Spending Time With Morgan treffen we slechts twee nummers aan op deze compilatie: Humming One Of Your Songs en Are They Saying Goodbye. Ook Sketches (2008), het album dat de ongepolijste demoversies van het in datzelfde jaar uitgebrachte album Changing Of The Seasons bevat, krijgt beperkte aandacht met de twee mooie bijdragen Ten Seconds en Lullaby For Grown Ups. Haar studio-albums Dive (2005), Duets (2005), het reeds genoemde Changing Of The Seasons en vooral haar laatste succesalbum It All Starts With One (5 nummers!) zijn betere vertegenwoordigd op Songs 2003 – 2005. Ook van de bonus-cd  bij dat album is een track toegevoegd, het Spaanstalige Alfonsina y el Mar. Natuurlijk worden ook haar live-kwaliteiten belicht in de songs The Dancer (van het album Live In Scandanivia (2007) en My Star, The Fall en Lift Me (met voormalig Madrugada-zanger Siver Hoyem en waarvoor ze een Noorse Grammy in de wacht sleepte) vinden we terug op het meesterlijke album Live At Stockholm Concert Hall (2009).

Gelukkig valt er ook voor de ware fans die alles al haar werk al in de (platen)kast hebben staan nog wat te genieten. Du Gråter Så Store Tåra, reeds in de Engelstalige versie op het bonusalbum van It All Starts With One, is nu in het Noors toegevoegd. Tel daarbij op de prachtige covers Neighbourhood #1 (Tunnels) (The Arcade Fire) en slotsong Feeling Good (Nina Simone) plus haar unieke samenwerking met Peter Gabriel in het nummer Don’t Give Up, waarbij ze tijdens zijn live-tour de lastige taak had om dit oorspronkelijke duet met Kate Bush te zingen. This Voice, dat we kennen van het album Temporary Dive krijgt een nieuwe ‘behandeling’, een 2013-versie en ook de covers True Colors (Cindy Lauper) en Big In Japan (Alphaville) blijven een genot om terug te horen.

Songs 2003- 2013 is derhalve niet alleen een prima introductie voor degenen die Ane Brun nog niet  kennen maar ook een bijzonder prachtig en krachtig muzikaal overzicht geworden van tien jaar Ane Brun, een vakvrouw die al jarenlang haar eigen koers vaart en daarmee zowel respect afdwingt als succes oogst. Een overzicht dat reikhalzend doet uitkijken naar de komende tien jaar. Laten we hopen dat ze dan weer genoeg succesvol materiaal heeft om wellicht Songs 2014- 2024 uit te brengen!

Tracklisting Songs 2003-2013:

Disc1:

 1. Humming One Of Your Songs
 2. Are They Saying Goodbye
 3. My Lover Will Go
 4. To Let Myself Go
 5. Temporary Dive
 6. Song No. 6 (feat. Ron Sexsmith)
 7. Rubber & Soul (feat. Teitur)
 8. The Dancer – Live
 9. The Puzzle
 10. The Treehouse Song
 11. Changing Of The Seasons
 12. Gilian
 13. Don’t Leave
 14. True Colors
 15. Big In Japan

Disc2:

 1. Ten Seconds – Sketches Version
 2. Lullaby For Grown Ups – Sketches Version
 3. My Star- Live
 4. Lift Me – Live (feat. Sivert Hoyem)
 5. The Fall – Live
 6. Don’t Give Up (feat. Ane Brun)
 7. Do You Remember
 8. These Days
 9. Worship (feat. Jose Gonzalez)
 10. One
 11. Oh Love
 12. Undertow
 13. Du Grater Sa Store Tara – Norwegian version
 14. Alfonsina y el Mar
 15. Neighourhood # 1 (Tunnels)
 16. This Voice (2013)
 17. Feeling Good