×

Recensie

Roots

15 september 2011

Ane Brun

It All Starts With One

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: V2

It All Starts With One Ane Brun Roots 4 Ane Brun – It All Starts With One Written in Music https://writteninmusic.com

Na drie solo-studio albums, twee fraaie live-cd’s, een mooie plaat vol unieke duetten en een verzameling demo’s , gooit Ane Brun het op It All Starts With One over een andere boeg. Lag de nadruk bij Spending Time With Morgan (2003), A Temporary Dive (2004) en Changing Of The Seasons (2008), albums die ze als een duidelijke trilogie beschouwt,  nog op het haar zo kenmerkende warme akoestische gitaargeluid en bijpassende dromerige, gevoelige sfeersongs, op dit nieuwe album is de gitaar grotendeels ingeruild voor de (vaak) subtiele begeleiding door piano en drums, waardoor er nog meer ruimte lijkt voor Ane om vocaal te schitteren.

Vanwege de uitnodigingen van niemand minder dan Peter Gabriel en Ani DiFranco om met hen op tournee te gaan, moesten de fans lang op dit nieuwe album wachten. Het idee was namelijk om het album begin 2010 op te nemen. Het voordeel van dit uitstel was echter dat Ane nog meer extra nummers kon schrijven (acht hiervan zullen worden uitgebracht op de Deluxe-editie van It All Starts With One) en verder aan de reeds bestaande nummers kon schaven.

Samen met producer en goede vriend Tobias Froberg  werden de meeste nummers opgenomen in de periode januari/ februari van dit jaar in haar eigen studio in Stockholm. Ze kwamen tot de conclusie dat het element ritme op It All Starts With One een beduidend prominentere rol moest gaan spelen dan op haar vorige albums. De nadruk zou komen te liggen op sterke melodielijnen en uitstekende teksten. Dat was de basis voor de nummers, die vervolgens in de studio samen met de muzikanten en Tobias werden uitgewerkt tot volwaardige songs.

Tobias wilde dat Ane uit haar ‘comfort zone’ zou stappen door het traditionele singer-songwriter-genre los te laten op het nieuwe album. Ane vertrouwde hem de regie toe en hij huurde vervolgens de drummers Per Eklund (Lykke Li/Miike Snow) en Ola Hultgren (Loney Dear/thus Owls) in. Daarnaast werd Martin Hederos (Soundtrack Of Our Lives, Tonbruket) aangetrokken voor de orgel/keyboard-partijen.

Op It All Starts With One krijgt Ane Brun daarnaast hulp van José González en de zussen van First Aid Kid. Met José zingt Ane het mooie, haast meditatief klinkende Worship, waarin het ‘mantra’ ‘You never worship your life’ centraal staat. First Aid Kid siert het meest vrolijke en speelse nummer van het album op, Do You Remember, waarbij de hoofdrol echter is weggelegd voor de haast Afrikaans klinkende percussie.

Toch is het vooral Ane zelf die voor vervoering en ontroering zorgt. De vaak ingetogen vertolkte songs staan weer bol van kwaliteit en dringen na regelmatige beluistering steeds dieper tot je door. Opener These Days is prachtig en is meteen één van de hoogtepunten. Ane weet al jaren uitstekend haar emoties en ervaringen te vertalen in meeslepende songs en ook op It All Starts One gaat dit haar weer goed af. Het overtuigende ‘tweeluik’ One en The Light From One vormt wellicht het fundament van het album. ‘Everything comes from something’, It all starts with one’, zingt de al jaren in Zweden wonende Noorse zangeres in One, ‘revolution from dreams’, als duidelijke verwijzing naar het ontstaan van de Arabische revolutie in januari/februari.

Op het mooie, meeslepende liefdeslied Oh Love wordt zeldzaam teruggegrepen op de gitaar maar het past uitstekend in het geheel van klankkleuren. In What’s Happening With You And Him zijn het relatie-perikelen die prikkelend en natuurlijk dreigend bezongen worden ‘Let love show it’s own face, let love show it’s own fate’.  Het haast verstilde Undertow sluit het album stijlvol en waardig af.

Met It All Starts With One voegt Ane Brun weer een prima album toe aan haar oeuvre. Een album dat wellicht even moet groeien maar wanneer je het de tijd geeft, blijken de puzzelstukjes perfect op hun plaats te vallen.  1. These Days
  2. Words
  3. Worship
  4. Do You Remember
  5. What's Happening With You And Him
  6. Lifeline
  7. One
  8. The Light From One
  9. Oh Love
  10. Undertow