×

Recensie

Roots

26 oktober 2011

Amy LaVere

Stranger Me

Geschreven door: Didi de Pooter

Uitgebracht door: Archer Records

Stranger Me Amy LaVere Roots 4 Amy LaVere – Stranger Me Written in Music https://writteninmusic.com

Ze is echt een kei in breakupsongs, deze Amy LaVere uit Memphis. “Here’s your damn lovesong,” en “you can’t keep me here, I’m not your pet”. Stranger Me begint niet bepaald lief of knuffelig. De eerste nummers hebben iets White Stripes-achtigs: hakkerig, dreinerig, rauw.

Daarna worden de songs eigenlijk meteen poeslief. Een enkel lekker rocknummer zit er nog wel tussen en zelfs iets dat verdacht veel weg heeft van funk – A Great Divide­ – maar over het algemeen verandert LaVere in een poesje. Ze eindigt met een zalvend “I don’t wanna do nothin’ but make love to you. Let yourself go, I’ll be your woman tonight.” Geen Elle Bandita dus, maar een licht zeikende vrouw die zich beklaagt over haar liegende hart. En dat is maar goed ook, want LaVere’s stem is op haar best als ze een beetje gas terug neemt: niet loepzuiver, niet vol, niet warm, maar wel lief en licht.

De songs zijn stuk voor stuk catchy. Is het niet de tekst, dan is het wel de bijdrage van de band: er zitten blazers en strijkers bij, die zich af en toe flink laten gelden. Stranger Me is het derde studioalbum van LaVere, na This World Is Not My Home uit 2005 en Anchors & Anvils uit 2007 en het eerste dat een breder publiek beoogt. In de Verenigde Staten was ze al redelijk bekend, maar Europa ging nog niet voor de bijl. Voor Stranger Me zocht LaVere de samenwerking met Craig Silvey, die eerder met Arcade Fire werkte.

Als je naar deze cd luistert zonder voorkennis heb je niet meteen een beeld van deze Amy. De muziek is moeilijk te plaatsen, er zit geen aandoenlijk boekje bij en de foto’s zijn vaag. Wat rondzappen op YouTube levert interessante inzichten op! De dame heeft schattige krulletjes, speelt contrabas en maakt(e) americana! Ze rockt! (Figuurlijk dan.) Daar is amper meer iets van te horen op Stranger Me, maar het levert wel een interessant beeld. De muzikale eenvoud die haar eerdere songs kenmerkt, heeft plaats gemaakt voor een gelaagdheid en een voller geluid, waarbij haar wankele stem wat schamel afsteekt. Toch is Amy LaVere een absolute aanwinst voor het Europese popwereldje, laten we hopen dat ze haar Memphis-sound niet vergeet!

Zelf zien wat je van Amy LaVere vindt? Ze staat op Crossing Border: op 19 november in Den Haag en op 20 november in Antwerpen.

Tracklist Stranger Me

 1. Damn Love Song
 2. You Can’t Keep Me
 3. Red Banks
 4. A Great Divide
 5. Often Happens
 6. Lucky Boy
 7. Tricky Heart
 8. Stranger Me
 9. Candle Mambo
 10. Cry My Eyes Out
 11. Let Yourself Go (Come on)

Red Banks, live:

Never Been Sadder, liefde op het eerste gezicht…euhm…gehoor, maar niet van dit album: 1. Damn Love Song
 2. You Can't Keep Me
 3. Red Banks
 4. A Great Divide
 5. Often Happens
 6. Lucky Boy
 7. Tricky Heart
 8. Stranger Me
 9. Candle Mambo
 10. Cry My Eyes Out
 11. Let Yourself Go (Come On)