×

Recensie

Jazz

05 juni 2020

Ambrose Akinmusire

on the tender spot of every colloused moment

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

on the tender spot of every colloused moment Ambrose Akinmusire Jazz 4 Ambrose Akinmusire – on the tender spot of every colloused moment Written in Music https://writteninmusic.com

Jazztrompettist Ambrose Akinmusire staat bekend om zijn kleurrijke en uitdagende albums. Hij is nu eenmaal een muzikant die nieuwe muzikale structuren en texturen uitprobeert en daarmee steeds vol het avontuur induikt.

Hij maakt albums die bij eerste beluistering moeilijk te doorgronden zijn, soms zelfs vermoeiend om naar te luisteren. Maar tevens weet je dat als je de tijd echt neemt om zijn composities te doorgronden je optimaal beloond wordt.  Ook zijn nieuwe album on the tender spot of every colloused moment is in eerste instantie een flinke zit maar neem de tijd en er openbaart zich wederom een wondermooi album.

Op zijn voorlaatste album Origami Harvest zocht hij nog verbinding met hiphop en was de rol van rapper Kool A.D. prominent. Die muzikale connectie is op on the tender spot of every colloused moment ver weg. Akinmusire duikt op zijn nieuwe album juist weer optimaal de jazz en haar geschiedkundige perioden in en om daar met indrukwekkende improvisaties en arrangementen nieuwe wegen in te creëren.

Met zijn vaste band met pianist Sam Harris, bassist Harish Raghavan en drummer Justin Brown als de vertrouwde basis daagt Akinmusire het publiek op zijn nieuwe album weer optimaal uit. Gelijk met de openingscompositie, het lang uitgesponnen Tide of Hyacinth, duwt hij avontuurlijk in alle facetten en over verschillende lagen optimaal door. Spannend en ongemakkelijk tot alles in elkaar valt en alleen spannend overblijft. Het daarop volgende en ingetogen Yessss is daar dan gelijk weer de tegenhanger in, alhoewel de onvoorspelbaarheid volledig in tact blijft.

En zo stuitert on the tender spot of every moment vanaf het begin de ene naar de andere sfeer in. De composities zijn allemaal weer even spannend en verwonderlijk en het spel van de muzikanten en de arrangementen zijn zo rijk dat je soms het idee hebt dat er veel meer is dan er met vier muzikanten gecreëerd kan worden. Wat gelijk de grote klasse van de muzikanten bevestigt.

Het album kent puur composities die, soms dan wel gelardeerd met een sterke melodielijn, vol het avontuur zoeken. Alleen op Cynical Sideliners, mede door de aanwezigheid van zangeres Genevieve Artadi en met Akinmusire achter de Fender Rhodes, en op de albumafsluiter Hooded procession (read the names outloud), waarop Akinmusire geheel solo met de Fender Rhodes de sfeer inkleurt, is de sfeer wat soberder. Geheel in die sfeer is ook Akinmusire’s emotievolle ode aan Roy Hargrove (Roy) indrukwekkend te noemen.

In alles is on the tender spot of every colloused moment weer zo’n album waar je even goed voor moet gaan zitten. Zelfs diegenen die wel wat in de jazz gewend zijn. En dat is een absolute aanbeveling. Akinmusire is een geweldig trompettist die juist door ontzettend veel uit te proberen, te durven en heel veel te spelen, naast zijn eigen band ook in vele andere samenwerkingen en als gast in projecten en bands, echt ontzettend goed is geworden.

Jazz is nooit bedoeld om alleen te behagen en dat begrijpt Akinmusire als geen ander. Weinig jazzmuzikanten durven de innerlijke avontuurlijkheid elk album opnieuw vol aan te gaan en dat alleen al maakt Akinmusire één van de meest interessante jazzmuzikanten van zijn tijd. Dat hij daarnaast ook nog eens zeer begaafd is en met uitermate prikkelende dan weer emotievolle composities komt aanzetten die bij meerdere beluisteringen alleen maar intrigerender worden, nog veel meer. 1. Tide of Hyacinth
 2. Yessss
 3. Cyincal Sideliners
 4. Mr. Roscoe (consider the simultaneous)
 5. An Interlude (that get’ more intense)
 6. reset (quiet victories&celebrated defeats)
 7. Moon (the return amplifies the unity)
 8. 4623
 9. Roy
 10. Blues (We measure the heart with a fist)
 11. Hooded procession (read the names outloud)