×

Recensie

Alternative

08 oktober 2018

Alt-J

Reduxer

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Infectious

Reduxer Alt-J Alternative 3 Alt-J – Reduxer Written in Music https://writteninmusic.com

Alt-J is een van die bands die op relatief korte tijd stevig furore maakte. Met Reduxer brengt de groep een vaak goed in het oor liggende remix van hun Relaxer album.

De gastenlijst oogt indrukwekkend: Little Simz (Gorillaz), Danny Brown (check Atrocity Exhibition!!), Gold Link, Pusha T, Twin Shadow leveren allemaal inbreng net als vele andere rappers, beatmakers en producers. Dat maakt gelijk duidelijk dat het opzet van dit Reduxer album erin bestond om te werken rond samenwerking. Alt-J inviteren al hun vrienden en kennissen om hun Relaxer album in alle vrijheid te bewerken en te herinterpreteren. En het dient gezegd: De gastinbreng werkt enorm verrijkend en opent nieuwe, ongekende wegen voor de band, die zelf behoorlijk verbaasd blijkt over wat de diverse herinterpretaties zoal opleveren.

Het initiële idee voor dit remixalbum kwam er toen de band eerder toevallig een samenwerking aanging met hiphopster Pusha T en Twin Shadow (hun wat naar Daft Punk en Soulwax neigende In Cold Blood versie die ook op het album te vinden is). Die erg fijne collaboratie smaakte direct naar meer en deed Alt J een stevige aanslag op hun gastenboekje plegen.

Het aardige is dat op dit Reduxer album er verschillende paden bewandeld worden: sluwe, clevere R&B, jazz, beatwerk, hiphop, triphop, folk, funk, soul en dance vormen slechts een richtsnoer voor de fans die hier om de oren geslagen worden met allerhande samenwerkingen. En daar schuilt ergens ook de achilleshiel van dit album: het album wordt misschien net iets te sterk in handen genomen door de collaboraties waardoor de aantrekkingskracht van de oorspronkelijke composities niet echt eer aangedaan wordt.

Dat maakt dat niet alle tracks even geslaagd te noemen zijn. In sommige gevallen worden we in slaap gewiegd (de ronduit flauwe herwerking van Adeline bijvoorbeeld of de Duitse rap op de Kontra K versie van In Cold Blood). Toch dient vastgesteld dat die enkele mindere momenten geen inbreuk doen op het feit dat die samenwerkingen best wél verrijkend kunnen zijn. Neem bijvoorbeeld hoe Little Simz op ijzingwekkende manier 3WW pimpt, hoe een oerclassic als House Of The Rising Sun via Tuka een wel héél nieuw jasje toegemeten krijgt en zo meer. Hoogtepunten, als u het ons vraagt: Danny Brown die Deadcrush naar grotere hoogten stuwt en jazzmuzikant Terrace Martin die op een erg fijne manier Last Year hertimmert.

Met Reduxer slaagt Alt J er overigens op een manier in om heel duidelijk een nieuw publiek aan te spreken. Want dat de jonge muziekfans deze hippe, urbanized versie van Relaxer gaan lusten, valt niet te betwijfelen. Op een moment in de carrière dat echte vooruitgang niet meer zo voor de hand liggend is, lijkt het een al te gemakkelijke zet om de remixtour op te gaan. In een trek door schudt de band het wat bleke imago van zich af en geeft het aan dat het een erg open visie op muziek heeft. 1. 3WW (feat. Little Simz) (OTG Version)
 2. In Cold Blood (fest. Pusha T) (Twin Shadow Version)
 3. House Of The Rising Sun (feat. Tuka) (Tuka Version)
 4. Hit Me Like That Snare (Jimi Charles Moody version)
 5. Deadcrush (feat. Danny Brown) (Alchemist x Trooko Version)
 6. Adeline (feat. Paigey Cakey and Hex) (ADP Version)
 7. Last Year (feat. GoldLink) (Terrace Martin Version)
 8. Pleader (feat. PJ Sin Suela) (Trooko Version)
 9. 3WW (feat. Lomepal) (Lomepal Version)
 10. In Cold Blood (feat. Kontra K) (Kontra K Version)
 11. Hit Me Like That Snare (feat. Rejjie Snow) (Rejjie Snow Version)