×

Recensie

Jazz

11 januari 2014

ALP (Altschul/Levaillant/Phillips)

Les Passagers du delta

Geschreven door: Henning Bolte

Les Passagers du delta ALP (Altschul-Levaillant-Phillips) Jazz 5 ALP (Altschul/Levaillant/Phillips) – Les Passagers du delta Written in Music https://writteninmusic.com

Soms zijn er van die platen waarvan men haast niet kan geloven wat er klinkt, wat men te horen krijgt. Zo goed, dat het bijna niet kan! Als dat na enkele re-checks nog steeds zo is, moet het wel zo zijn dat het om bijzondere muziek gaat. Les Passagers du delta is duidelijk zo’n geval!

Het gaat in dit geval om een sleeper, opgenomen reeds in 1989 tijdens het Parijse Banlieue Bleu Festival in de Bobigny. Op de eerste CD dit live-concert in Bobigny met elf stukken. Dat was al voldoende geweest om de luisteraar van nu in staat van ultieme verbazing en opperste vervoering te laten raken. “La joie de découvrier” staat heel klein onderaan op dit media-boek met 2 cd’s vermeld. In dit geval gaat dat zeker in hoge maat op! Op de tweede cd vindt men een studio-opname uit 1987 met zestien stukken waaronder de elf stukken van het live-concert van cd 1. Hieruit valt mooi op te maken wat met de elf stukken toen mogelijk was, nl. iets wat in zijn knappe wijze van spelen ook nu nog hogelijk verbaast. De live-plaat is een buitengewoon staaltje van ‘The Art Of The Piano-Trio’! De muziek heeft een soortgelijke energie als de in 2012 voor het eeerst uitgebrachte (Tokyo)live-opnamen van het Jarrett/Garbarek kwartet uit 1979 en is van eenzelfde hoge klasse.

triofot1Les Passagers du delta is economisch en uitbundig, subtiel en hoogvliegend, luchtig en raak. En extra sterk punt is de duur van de stukken. Vier tot 7 minuten met als uitschieter Dance From Nowhere met negen minuten. Op de studio-cd zijn alleen het uitbundige Time Colours en Pressing On rond de vijf minuten lang. Wat in die tijdspannes gebeurt, te horen is, is vooral ook dankzij de heldere opname elegant, spannend, grandioos.

Altschul (links) en Phillips (rechts) zijn twee jazz-zwaargewichten met legendarische status. De bijdragen van bassist Phillips blinken uit in muzikaliteit en klankschoonheid. Weergaloos zijn arco-spel. Je zou lang moeten zoeken om iets dergelijks met een dergelijke muzikaal raffinement te vinden. Zijn solo-stuk Mellow Moment is een monument op zich. En Altschul? Hij doet hier veel meer dan fraai inkleuren waarvoor hij bekend staat. Hij speelt op het scherpst van de snede qua timing, klank en economie. Je kunt als het ware zijn ride cymbal voortdurend op zien flitsen. Zijn solo-stuk Drum Role is een juweel van jewelste dat uitmondt in een gaaf monkish Be Out’s Cool, qua naamgeving een mooie variatie op bekende albums.

Denis Levaillant is een begenadigd pianist met een enorm gevoel voor vorm, timing, dynamiek en ritme. Hij brengt deze eigenschappen hier op een trefzekere en gevoelige wijze in een jazzcontext in waarbij de interactie in vorm en energie van de drie stemmen centraal staat en typische jazz-routines ontbreken. Levaillant is iemand die niet op de rubricering ‘jazz’ vastgepint is en daarom ook in jazzkringen niet als zodanig staat aangeschreven. His is een veelzijdige componist die in Frankrijk op tal van gebieden actief is.

trioNBWat de muziek van Les Passages … zo uitzonderlijk maakt, zijn de overgangen van voortstuwend naar rondcirkelend vice versa en de diepe muzikaliteit die hier in optima forma samenkomt. Er gebeurt keer op keer iets innemends dat het in zich heeft je oren nog langer te maken en je plezierpegel flink te laten stijgen. In Paris-New York Railway doet het drietal iets wat tegenwordig gangbaar is geworden maar vijfentwintig jaar nog niet. Het confronteert field-recordings van treingeluiden met zijn eigen spel. En dat is in dit geval heftig, overbordend, roaring. Het erop volgende even sobere als majestueuze Around The Blues is de kloppende afsluiting van hun zangerig golvende passages du son. A time ago – maar niet verouderd, integendeel. Een document dat nog steeds de weg wijst!

Tracklisting Les Passagers Du Delta:

CD1:

 1. Free Mandela
 2. Drive in
 3. Rhythmic training
 4. Piano Station
 5. Time colors
 6. Dance from nowhere
 7. Drum role
 8. Be out’s cool
 9. Mellow moment
 10. Paris-NewYork railway
 11. Around the blues

CD2:

 1. Drive in
 2. Be easy stage one
 3. Paris-New York railway
 4. Open runs
 5. Around the blues
 6. Rhythmic training
 7. Dance from nowhere
 8. Time colors
 9. Piano station
 10. By easy stage two
 11. New York-Paris-railway
 12. Drum role
 13. Be out’s cool
 14. Pressing on
 15. Mellow moment
 16. Just arrived