×

Recensie

Jazz

30 juli 2021

Alder Ego

III

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: we jazz records

III Alder Ego Jazz 4 Alder Ego – III Written in Music https://writteninmusic.com

Alder Ego, de Finse jazzband rond drummer Joonas Leppänen, is een ware traktatie. Ook hun derde album op rij is een meesterlijke en fijn avontuurlijk jazzplaat waarop geweldig gemusiceerd wordt.

Vanaf hun eerste album zijn het vooral trompettist Tomi Nikku en saxofonist Jarno Tikka die alle aandacht opeisen. Frontaal in het geluid en gewapend met een verrukkelijke bewijsdrang schieten ze strak door de composities aan. In volle emotie zowel dwars als fraai melodieus.

Leppänen en contrabassist Teemu Åkerblom waren op die eerste twee platen de rotsen in de branding waarover Tikka en Nikku hun avontuurlijk spel konden laten klinken. Met nieuwe bassist Nathan Francis aan zijn zij heeft Leppänen een nog beter en prominenter ritmetandem te pakken die zich op de derde exercitie van het kwartet nog prominenter binnen het bandgeluid laat gelden.

Dat Leppänen een geweldige drummer is wisten we al maar dat hij snel wel heel veel beter wordt hadden we alleen kunnen dromen. Francis sluit daar in die ontwikkeling naadloos met zijn spannende spel op aan.

III werd vlak voor en net aan het begin van de pandemie opgenomen en laat een kwartet horen op de drive van de lange tour die volgde op hun wereldwijd goed opgepakte tweede album. Leppänen is een componist die mooi doorgroeit en sterke lijnen heeft uitgezet in wat hij wil met de muziek die Alder Ego speelt.

Tegelijkertijd weet hij zich bewust dat de helft van zijn composities afhankelijk zijn van de kracht van de improvisatie en het spel van zijn mede-bandleden. Zelf deelt hij die in op een 40% naar 60%, dus ruim de helft als improvisatie over de door hem uitgezette melodielijnen.

Met zes lange stukken en drie sfeerschetsen laat III in alle facetten de groei van het kwartet horen. Gelijk met het fijn langgerekte Love and Maladies komt alles wat Alder Ego zo aantrekkelijk maakt in volle glorie naar voren. De gretigheid waarmee de muzikanten van leer trekken, het ongebreidelde spelplezier en de klasse komen gelijk grandioos samen.

De Finse jazzscene die de afgelopen jaren is opgekomen heeft een puur- en eerlijkheid die direct binnen komt. Alder Ego is daar een duidelijk exponent van. Opgetrokken uit traditionele jazzstructuren wordt vol op avontuur gemikt en echt fantastisch gemusiceerd. Wat een geweldige blazers zijn Tikka en Nikku toch en wat hebben ze een magische chemie met elkaar.

Echt elke solo die de mannen blazen maakt de compositie nog beter. En wat spelen Leppänen en Francis daar steeds ook weer geweldig op in. Luister toch eens naar wat de mannen flikken op een track als The Gordian Knot. Groots jazzgenot. Al geldt dat eigenlijk voor het gehele album. Acht ijzersterke tracks lang.

Wat III wederom optimaal bewijst is dat Alder Ego maar heel snel naar de Lage Landen moet gaan komen om daar een uitgebreide tour te komen spelen. Kan niet wachten dit machtige kwartet live aan het werk te zien.

Kant A:

  1. Love And Maladies
  2. Impermanence
  3. La Nuit
  4. I Saw It In A Dream

Kant B:

  1. November Ghost
  2. The Gordian Knot
  3. Nathan's World
  4. Ephemeral