×

Aankondiging

20 januari 2011

Rounder kondigt nieuw album Alison Krauss aan!

Geschreven door: Norbert Tebarts

Label: Rounder Records

Is het al bijna april? Nee? Ah, hoe lang duurt het nog? Laat het opschieten, alsjeblieft! Tja, het grenzeloze verlangen naar de maand april heeft nu even niets te maken met het verlangen naar een lekker warm lentezonnetje. Nee, nu heeft het te maken met de mededeling die platenlabel Rounder deed: Alison Krauss And Union Station komt met een nieuw album! De titel is Paper Airplane, de release staat gepland op 12 april.

Voor iedereen die nu fronst, omdat hij/zie niet weet wie wie precies deze Alison Krauss is: binnen het rootsgenre is zij één van de grootste namen van het moment. Al op 13jarige leeftijd (wat in 1984 was) kreeg Krauss als violiste een contract bij het gerenommeerde label Rounder. In de bijna twintig jaren daarop volgde het ene na het andere succes. Ze maakte soloalbums en ook albums met haar vaste begeleidingsband Union Station.

Robert Plant en Alison KraussPaper Airplane is inmiddels Kraus’ veertiende album. De verwachtingen zijn hoog. Niet gek als je je bedenkt dat de voorganger van de band (Lonely Runs Both Ways, uit 2004) drie Grammy’s won. En wat te denken van Raising Sand uit 2007, het album van haar en Led Zeppelin frontman Robert Plant, geproduceerd door T Bone Burnett. Dat was niet alleen een prachtig album, maar ook uiterst succesvol, het won namelijk liefst zes Grammy’s! Wat betreft die onderscheiding (die wordt gezien als één van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld), in totaal heeft Krauss er hiervan nu al twintig gewonnen, wat het meeste is van alle vrouwelijke artiesten.  Nog één wapenfeit dan, haar albumverkoop overstijgt inmiddels de acht miljoen.

Goed, tot zover de cijfers. Want al had ze geen drol verkocht, die stem… o die prachtige stem van haar: puur, loepzuiver, zacht, zoet… en zo indringend. Die gaan we binnenkort dus weer horen. Op Paper Airplane. De cd telt elf nummers. Dat zijn niet alleen nieuwe nummers, er zitten ook covers bij: Dust Bowl Children van bluegrassmuzikant Peter Rowan en een versie van het prachtige Dimming Of The Day van muzikale grootheid Richard Thompson. Het nummer Lay My Burden Down zou je trouwens al kunnen kennen, dat stond in 2010 namelijk op de soundtrack van de film Get Low.

Natuurlijk, ergens is het belachelijk: nog geen noot gehoord en nu al blij als een klein kind. Maar ja, stel je voor dat er een tour volgt. En ze komen ook naar Nederland. En sowieso, met het palmares van Alison Krauss is het verlangen natuurlijk ook niet vreemd, iedere liefhebber van country zal het daarmee eens zijn. Tja, toch duurt het nog een hele tijd voor het 12 april is. Hoeveel dagen is dat eigenlijk nog? Laat het opschieten, alsjeblieft!

Tracklisting Paper Airplane:

 1. Paper Airplane
 2. Dustbowl Children
 3. Lie Awake
 4. Lay My Burden Down
 5. My Love Follows You Where You Go
 6. Dimming Of The Day
 7. On The Outside Looking In
 8. Miles To Go
 9. Sinking Stone
 10. Bonita and Bill Butler
 11. Opening Farewell

Vooruit, hier gauw nog een clip van dat geweldige album Raining Sand. Zo is het wachten iets… heel iets minder pijnlijk.

https://www.youtube.com/watch?v=MpjnaGOeHH4