×

Aankondiging

03 mei 2013

Jaimi Faulkner presenteert nieuwe album in Paradiso

Geschreven door: Tirtsa Haas

Label: V2 Records

Good things come to those who wait. Het zijn goede tijden voor Jaimi Faulkner, een Australisch multi talent die enkele jaren hard heeft gewerkt om zichzelf als muzikant op de kaart te zetten in Europa, nadat hij in 2010 zijn muzikale carrière en band in Australië had achtergelaten. Turn Me Around is het derde studio album van Faulkner, maar het eerste album dat in Europa zal uitkomen. Om deze bijzondere release te vieren zal Faulkner vanavond in Paradiso optreden met een grote band.

Witten in Music schreef vorig jaar zomer al over deze goedlachse veelzijdige muzikant. Faulkner maakt met gemak een eigen geluid van een mix van blues, soul, folk en pop. De warme soulstem van de zanger maakt het geheel compleet. Sinds het debuut album Last Night, dat al dateert uit 2004, heeft Faulkner de tijd gehad om zich te ontwikkelen. Het tweede studioalbum Kiss & Ride uit 2009 ligt eveneens verscholen in Faulkner’s muzikale geschiedenis.

In 2010 streek Faulkner neer in Duitsland en vanaf daar is hij intensief als troubadour gaan toeren. Door het vele toeren en spelen met bekende muzikanten is Faulkner zich in Europa gaan thuis voelen. Een kleine selectie zijn de optredens met The Holmes Brothers en Rory Block, voorprogramma bij Guy Forsyth en Jon Allen, en een optreden in een uitverkocht Tivoli met Waylon. De ontwikkeling zette zich voort en niet verwonderlijk deed Faulkner de meeste inspiratie voor zijn nieuwe album op in Europa. Onderweg in de trein van optreden naar optreden schreef Faulkner veel nummers voor het volgende week te verschijnen Turn Me Around, een titel die duidelijk doet vermoeden dat Faulkner zijn leven op zijn kop heeft gezet om de stap van Australië naar Europa te maken om zijn droom als muzikant achterna te gaan.

0.--JaimiFaulkner-(copyright-Anke-Peters)

Voor de carrière was het goed, maar als persoon was de overstap naar Europa zwaar. Faulkner wilde naar de toekomst kijken, maar door de plotselinge verhuizing en het opbouwen van zijn nieuwe bestaan, bleven zijn gedachten nog wat achter. Op Turn Me Around is deze weerspiegeling te horen van Faulkner zijn gedachten over de liefde (verleden, heden en toekomst) leven en familie.

Helemaal nieuw is het album niet. Enkele nummers klinken vertrouwd, afkomstig van de vorig jaar verschenen singles If It’s Me/In My Father’s Boots en Turn Me Around. If It’s Me is de krachtige opener van het album en al snel is duidelijk hoe dit lied verwijst naar het verlangen om terug te keren naar het vertrouwde en hoe dit zijn uitwerking heeft op onze dromen wanneer eerdere beslissingen worden verwerkt. Met Sugar en Forgive And Forget heeft Faulkner twee prima poppy songs te pakken, al raken ze minder dan de opener.

Wat volgt is het prachtige nummer Shuffling In My Suit, een hoogtepunt op dit album. Dit nummer geeft de impact van Faulkner’s verhuizing perfect weer. Terwijl het sneeuwt in Berlijn, moet Faulkner terugdenken aan zijn laatste liefde in Australië. Alles is ineens verleden tijd. Shuffling In My Suit weerspiegelt die periode en het gevoel van verlangen en verlies. If I Had My Time Again, wederom een zeer mooi en fijngevoelig nummer, is de logische opvolger na Shuffling In My Suit. Met de wijze liefdesles uit het vorige nummer wil Faulkner het in de toekomst vooral anders aanpakken.

Na het sentimentele deel gaat het tempo weer lekker omhoog met In My Father’s Boots, een prettig fris en zomers nummer met een soul gevoel dat doet denken aan Alain Clark. Op plaat niet het sterkste nummer, maar live op het podium komt dit nummer vooral erg goed uit de verf.

Titelnummer Turn Me Around is lekker pittig, met een vol geluid en dat terwijl Faulkner dit hele nummer (behalve de bas en drums) in zijn eentje in zijn kamer in Berlijn heeft opgenomen. Het multi talent is hier lekker aan het werk. Helaas verliest het album na dit nummer een beetje kracht. Wat volgt zijn prima nummers, maar echt uitblinkers zitten er niet meer tussen. In The Morning Light She Goes klinkt mooi, maar het lijkt aan iets te ontbreken. De eenvoud van het nummer straalt nu wel, al is het net alsof het nummer nog niet helemaal af was. Een dromerig geluid dat Faulkner nog mooier had kunnen maken. Rooftop is een waardige afsluiter, de akoestische versie van If It’s Me niet meegerekend.

Turn Me Around is een album geworden dat er wezen mag. Faulkner kan zijn overwinning met dit album vieren in Europa na jaren van toeren en hard werken. Een album op trots op te zijn.

Vanavond zal de release van Turn Me Around plaatsvinden in de kleine zaal van Paradiso.

Tracklisting Turn Me Around:
1. If It’s Me
2. Sugar
3. Forgive and Forget
4. Shuffling In My Suit
5. If I Had My Time Again
6. In My Father’s Boots
7. Turn Me Around
8. When I Lean In
9. Tell Everybody
10. In The Morning Light She Goes
11. Rooftops
12. If It’s Me (Acoustic Version)