×

Nieuws

15 augustus 2011

Zomer in de Tolhuistuin: Wake Up! Een eigentijdse ode aan de protestsong

Geschreven door: Robert Schuurman

Op zondag 21 augustus vindt het protestmuziekprogramma Wake Up! plaats in de Tolhuistuin. Jonge Nederlandse artiesten hebben zelf oude protestliederen geselecteerd en zullen die dag hun versie daarvan voor het publiek spelen en met hen delen. Ze hebben nummers gekozen die voor hen persoonlijk van grote betekenis zijn, hen anders naar muziek hebben laten luisteren, uit hun comfort-zone trekken of gewoon een mijlpaal zijn. Een podium voor verschillende stemmen en gedachten in een tijd van eenheidsworst. Een feest van klasse, vuur, zelfrelativering, woede, energie en bevrijding.

Balxtar_persfotoEen greep uit het programma:  BLAXTAR zingt ‘Zwart Wit’ van Frank Boeijen, MATTANJA JOY BRADLEY zingt ‘Revolution’ van Tracy Chapman, ANNE SOLDAAT zingt ‘People Get Ready’ van Curtis Mayfield en RINA MUSHONGA zingt ‘Redemption Song’ van Bob Marley, SMILEY zingt ‘For What It’s Worth’ van Buffalo Springfield en veel meer. Allen worden begeleid door de WAKE UP! BAND o.l.v. FURLAN FELTER. Filmmaker Hesdy Lonwijk maakte filmportretten van de Wake Up! artiesten die vertoond worden tijdens Wake Up! en binnenkort te zien op de site van de Tolhuistuin.

Blaxtar over Wake Up!: “In elke oorlog is verzet, maar niet elk verzet heeft noodzakelijk een oorlog. Er zijn zoveel kleine, dagelijkse oorlogjes die uitgevochten worden. Dan gaat het over een vingerafdruk in je paspoort of is het Youp van het Hek die het opneemt tegen de klantenserviceterreur van T-Mobile. Van verzet word je alleen maar sterker, denk ik: what doesn’t kill you, makes you stronger. In mijn muziek, in mijn hele carrière eigenlijk, verzet ik me tegen domweg meegaan met de massa. Al mijn keuzes probeer ik bewust en zo autonoom mogelijk te maken. Dat zit in de aard van het beestje. Mijn engagement is een reflectie van wie ik ben. Voor mijn eerste album ‘Ozmozes’ schreef ik het nummer ‘Niet’ dat gaat over de schijnheil en leugens rond Kerst en Sinterklaas. Zwarte Piet is een karikatuur van een donker iemand, zoals je ze ook in oude tekenfilms van Walt Disney ziet. De manier waarop hij wordt geportretteerd, verwijst direct naar de slavernij. Ik nam voor veel mensen een behoorlijk heftig standpunt in met dit nummer en kreeg veel reacties. Mensen voelden zich persoonlijk aangesproken. Dat is interessant. Mijn verzet was voor mijzelf zinvol: het begon met frustratie, leidde tot discussie en eindigde met begrip. Wat het publiek er mee doet is aan hen.”

Het unieke concert in de Tolhuistuin duurt zondag van 14:00 tot 19:00. Voor meer informatie kijk op www.tolhuistuin.nl/programma.

Hieronder het filmpje ter aankondiging van Wake Up!, gemaakt door door Hesdy Lonwijk / Untold Stories: