×

Nieuws

19 november 2012

World Sessions editie 5: Aline Frazão in Nederland

Geschreven door: Robert Schuurman

Aline Frazão is een veelbelovende jonge telg van het Afrikaans-Europese front – en een van de meest interessante artiesten van de nieuwe generatie Angolese musici – begon op haar negende te zingen in haar geboortestad Luanda. Pas veel later, na een studie in Lissabon, een uitwisseling in Barcelona en een stage in Madrid, besloot de jonge Frazão voor de muziek te kiezen. In laatste woonplaats Santiago de Compostela, nam ze eind vorig jaar haar debuut-cd Clave Bantu op, een selectie van elf nummers die ze schreef tijdens haar muzikale en persoonlijke avonturen door Angola, Portugal en Spanje. Op de fijne, jazzy plaat vermengt de drieëntwintigjarige zangeres haar Afrikaanse roots met fado, bossa nova en andere lusofone muziek, begeleid door een smaakvolle instrumentatie van percussie, bas, en hier en daar een trombone.

12

Clave Bantu is Frazão’s debuutalbum. De 11 tracks zijn eigen werken die ze in de laatste vier jaar al reizend en zingend heeft geschreven, behalve O Céu da Tua Boca (José Eduardo Agualusa) en Amanheceu (Ondjaki). De arrangementen zijn van Aline Frazão en Jose Manuel Díaz. Speciale gastoptreden zijn van de Braziliaanse multi-instrumentalist Sérgio Tannus en de Portugese trombonist Rúben da Luz. De band bestaat uit Aline Frazão (gitaar en zang), Jose Manuel Díaz (contrabas), Carlos Freire (drums en percussie), Rúben da Luz (trombone in Oriente) en Sérgio Tannus (gitaar in Rascunhos). De muziek klinkt een beetje bossa-achtig maar met een lekkere Afrikaanse schwung erin.

Afgelopen zomer hadden we in Amsterdam al een voorproefje van haar muziek, toen ze in het voorprogramma van Ana Moura optrad op het Amsterdam Roots Festival. 3voor12 sprak uitgebreid met haar en nam een mooie akoestisch liedje aan het IJ met haar op. Lees hier het interview terug.

Ondertussen werkt Aline Frazão al aan haar tweede album en is ze verhuisd naar Lissabon waar ze in een levendige muziekscene terecht is gekomen. Dat haar ster rijzende is overduidelijk: laatst trad ze daar op met Sara Tavares. Eind november en begin december speelt Aline Frazão met haar trio in zes Nederlanders theaters. Niet te missen!

Bekijk hierdoor de video van O Que Ela Quer:

https://www.youtube.com/watch?v=oq7IoVkdPLw

Tour Aline Frazão:

  • 30 november Podium Mozaïek, Amsterdam
  • 1 december Muziekgebouw, Eindhoven
  • 4 december Oosterpoort, Groningen
  • 6 december Korzo, Den Haag
  • 7 december De Doelen, Rotterdam
  • 8 december Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht