×

Nieuws

16 januari 2012

The Cure op Pinkpop 2012

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Sunday best

Vanmorgen werd The Cure als nieuwe naam voor Pinkpop 2012 bekend gemaakt. Dat betekent dat er op dit moment drie grote namen op de poster vast staan, die verrassend genoeg niet de puur op ‘3FM muziek’ gerichte koers die Pinkpop de afgelopen jaren in had gezet laten zien. Het lijkt eerder op een herintroductie van Pinkpop Classic. Desalniettemin is het een mooi rijtje namen voor de wat meer volwassen muziekliefhebber.

Springsteen op Pinkpop 2009In november werd Bruce Springsteen met zijn steeds verder uitdunnende E Street Band als headliner op de Pinkpop maandag bekend gemaakt. Springsteen deed Pinkpop in 2009 ook al aan en was destijds een soort ‘cadeautje’ voor het festival dat destijds haar veertigjarig jubileum vierde. Bij hoge uitzondering, want Springsteen doet bij voorkeur geen festivals. Pinkpop kreeg de primeur (later deed ‘The Boss’ ook het Britse Glastonbury nog aan) en dat optreden geldt nog immer als een van de hoogtepunten uit de historie van het Limburgse festival. “Toen de agent van Bruce Springsteen zijn Europese tournee van 2012 begon voor te bereiden, was een van de eerste optredens die in het schema werd gezet Pinkpop 2012”, aldus Buro Pinkpop. “Bruce had dermate goede herinneringen aan zijn optreden op het 40-jarig jubileum van Pinkpop in 2009 dat hij heel graag wilde terugkeren naar Landgraaf. Het zal zijn enige optreden worden in de Benelux.” Springsteen sluit met zijn E Street Band het festival op maandag 28 mei af op het hoofdpodium. Er komt overigens ook een nieuw album aan, maar daar is nog niet al te veel informatie over bekend. Springsteen schrijft hier over op zijn website: “The music is almost done (but still untitled), we have almost settled on the release date (but not quite yet), and that we are all incredibly excited about everything that we’re planning for 2012. That’s all the info we have for right now, but we’ll get back to you–real soon.”

wim-cornellNiet lang na de bevestiging van Springsteen werd Soundgarden aan de line-up toegevoegd. De jaren ’90 rockers stonden eerder al in 1992 op het program, maar het was destijds stadsgenoot Pearl Jam dat zichzelf de geschiedenisboeken in schreef met een opzwepend optreden. Soundgarden hield in 1997 op te bestaan, maar frontman Chis Cornell heeft in de tussenliggende twee decennia nog wel met zijn band Audioslave Pinkpop aangedaan (2003) en was als solo-artiest min of meer opener voor Bruce Springsteen in 2009, toen hij als eerste act het hoofdpodium opstapte tijdens Pinkpop 2009. In 2010 kondigde Soundgarden aan weer bijeen gekomen te zijn, maar niet snel na die aankondiging ging Chris Cornell alweer solo op stap. Die tournee leidde tot zijn solo-album Songbook, waarop hij in zijn eentje materiaal uit zijn volledige carrière op de akoestische gitaar ten gehore brengt. Het leek dus een kortstondig gebeuren, die hele Soundgarden reünie. Maar de band is nu toch echt klaar voor het komende Europese festivalseizoen.

Nu is dus The Cure bekend gemaakt. Aanvankelijk via 3FM flapuit Giel Beelen, die het bericht via Twitter de wereld in gooide. Snel daarna werd het door Ticketservice bevestigd. Buro Pinkpop heeft echter (nog) geen officiële mededeling gedaan hier over. The Cure heeft net de live-cd/dvd Bestival op de markt gebracht en gaat komende zomer een aantal Europese festivals aandoen. Naast Pinkpop is ook het Duitse Hurricane bevestigd. Of de band komende zomer ook met nieuw werk gaat komen, is niet bekend. Het laatste studio album van Robert Smith en zijn mannen, 4:13 Dream, stamt uit 2008. De reissues van hun totale catalogus zijn ook tot een halt gekomen, dus heel productief lijkt de band niet te zijn. De band stond eerder al op Pinkpop in 1986. Destijds werden ze als (te) dure headliner binnengehaald om de tegenvallende kaartverkopen van een jaar eerder (in 1985 was nog niet eens de helft van de kaarten verkocht) te doen vergeten. Met succes, in 1986 was het festival – toen nog gehouden op het Burgemeester Damensportpark in Geleen – met 48.000 bezoekers uitverkocht.

De 43ste editie van Pinkpop vindt plaats op 26, 27 en 28 mei aanstaande op Megaland in Landgraaf. Als gezegd, Springsteen sluit af. Waar en wanneer Soundgarden en The Cure geprogrammeerd staan is nog niet bekend. Op woensdag 29 februari wordt in Paradiso de volledige line-up van Pinkpop 2012 bekend gemaakt. WrittenInMUsic.com is daar natuurlijk bij. De voorverkoop van het festival begint op 3 maart.De organisatie neemt dit jaar de helft van de btw-verhoging op podiumkunsten in het eerste jaar voor eigen rekening, zo stelde Buro Pinkpop begin dit jaar. Volgens Pinkpop betekent de ingevoerde btw-verhoging van 6 naar 19 procent dat een dagkaart minimaal 10 euro duurder zou moeten worden en een weekendkaart zo’n 20 euro. In plaats daarvan stijgt de prijs van een dagkaart van 75 naar 80 euro, en die van weekendkaarten van 150 naar 160 euro.

[update 18 januari]

Pinkpop heeft The Cure op woensdag 18 januari zelf ook bevestigd middels een persbericht, nadat de band het eerder die dag zelf op de eigen website ook had gecommuniceerd. De band treedt zaterdag 26 mei op en sluit de Pinkpopzaterdag af. Soundgarden staat op zondag ingepland (maar sluit volgens het persbericht niet af) en Springsteen is de headliner op Tweede Pinksterdag.

[fotografie Springsteen en Cornell © Esther Schulting]