×

Nieuws

15 oktober 2010

Suede: ‘Best Of’ en een concert in Paradiso

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: V2

Met een verzamelalbum en een concert op 2 december in Paradiso, Amsterdam zal het Britse Suede hun afscheidstour van een bijzondere kleur voorzien.

Begin jaren ’90 brak de band Suede door en veranderde de Britse muziekscène drastisch. Op basis van de eerste single The Drowners werd Suede in 1992 door het toonaangevende blad Melody Maker unaniem uitgeroepen tot Best New Band In Britain. Nog een paar singles volgden en in 1993 verscheen het titelloze debuut, dat werd bekroond met de felbegeerde Mercury Prize. Ze zullen zelf de laatste zijn om het toe te geven, maar ongewild luidde Suede hiermee een nieuw tijdperk in voor de zogenaamde Britpop. Bands als Oasis en Blur traden in hun voetsporen. Door het snelle succes werd de band al gauw een van de grootste groepen van Engeland en niet veel later in talloze andere landen ter wereld.

Na vijf albums besloot de band er in 2003 de brui aan te geven, maar toen Suede in 2010 een uniek reünieconcert deed in de Royal Albert Hall ter gelegenheid van de Teenage Cancer Trust, werd de band herenigd. Na alle lovende recensies en complimenten over dit optreden besloot de band nog een tour te doen. Deze zal dit najaar zal plaatsvinden.

Naast de tour vond Suede dat het ook wel eens tijd werd voor een officiële Best Of CD en dus verschijnt op 1 november The Best Of. Met maar liefst 35 nummers op twee cd’s maakt dit een mooi en compleet overzicht van de band die ooit ‘Best New Band Of Britain’ werd genoemd.

Op 2 december speelt de band nog eenmaal in Paradiso en de tour wordt afgesloten in het O2 stadion in Londen op 7 december.