×

Nieuws

10 januari 2011

Spectaculaire opening derde Flamenco Biënnale in Rotterdam

Geschreven door: Robert Schuurman

Van 21 tot en met 30 januari 2011 verzamelt de wereldflamencotop zich voor de derde keer in Nederland tijdens de Flamenco Biënnale, die plaatsvindt in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Tien dagen lang een zinderend feest van flamenco met grote sterren en aanstormend talent in wervelende voorstellingen met ritmes die de winterkou vroegtijdig verjagen.

Het feestelijke startschot voor deze derde editie van de Flamenco Biënnale wordt gegeven in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg op vrijdag 21 januari 2011 met de spectaculaire dans-en muziekvoorstelling Sin Muros/Without Walls, aanvang 20.15 uur.

Flamencopianist David Peña ‘Dorantes’ opent een muzikale dialoog met de voeten van sterdansers Joaquín Grilo en Pastora Galván , die hun buitelende dansimprovisaties meten aan de klanken van de vermaarde Franse jazzbassist Renaud García-Fons en de Bulgaarse kaval(fluit)speler Theodosii Spassov. Een ontmoeting van drie muzikale werelden in een explosie van ritmes, in een fascinerende ‘open flamenco space’.

De opening vangt aan op vrijdag 21 januari 2011 om 19.30 uur in de Rotterdamse Schouwburg met een sherry toost van het huis Valdivia en het optreden van het Coro Calle Real, een groot Spaans- Nederlands flamencokoor dat zich heeft gespecialiseerd in het rijke muzikale erfgoed van de provincie Huelva.

Overige programmering in Rotterdam:
Rotterdamse Schouwburg:

Tijdens het openingsweekend in de Rotterdamse Schouwburg is op zaterdagmiddag 22 januari om 13.00 uur in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg een openbare masterclass dans bij te wonen van Rocío Molina. Drie Nederlandse talenten zullen onder handen van een van de grote flamenco danssterren van dit moment hun kunsten perfectioneren. De dansvoorstelling Oro Viejo van Rocío Molina is in de grote zaal te zien op zondagmiddag 23 januari om 16.30 uur. Molina geeft haar eigentijdse en eigenzinnige kijk op de flamencodanstraditie in ‘Oud Goud’.
In de kleine zaal speelt zondagmiddag de kinderflamencovoorstelling Flamenkita van Sambasalad om 15.00 uur.

LantarenVenster:
Jazz en flamenco ontmoeten elkaar dit flamencoweekend tijdens diverse voorstellingen:
Cartini Jazz Project: 22 januari 2011, 17.00 uur. Swingende Nederlandse Flamenco Jazz.
Free Jazz Flamenco: 22 januari, 20.30 uur. Dorantes, Renaud Garcia Fons en Theodossi Spassov gaan op muzikaal avontuur
Compasión | Sólo Guitarra de Diego del Morao: 23 januari, 20.30 uur. Diego del Morao, zoon van de vermaarde gitarist Moraíto Chico treedt exclusief in Rotterdam op met een solorecital, waarbij hij zijn debuutalbum (2010) vers van de pers presenteert en signeert ‘Orate’. Hij vervangt zijn vader die vanwege gezondheidsredenen dit concert moest afzeggen.

WMDC:

The Carrasco Family: 28 januari, 20.30 uur. Uit het flamencobolwerk van Jerez de la Frontera, en onder leiding van ritmetovenaar en flamencovernieuwer Don Diego Carrasco himself, jamt en swingt een nieuwe generatie flamencos in de beste familietraditie. Sprankelende flamencojongleurs exclusief in Rotterdam in het WMDC!
Flamenchica Mundi: 26 januari, 15.00 uur. Een kinderflamencosprookje voor en door kinderen, o.l.v. Teresa Jaldón.

Theater Zuidplein:

Battle por fiesta: 27 januari, 13.00 uur. Een flamenco hiphopvoorstelling voor de jeugd met de top van de Nederlandse Flamenco.
Codarts organiseert i.s.m. de Flamenco Biënnale diverse masterclasses in de diverse flamencodisciplines.
Lezingen, workshops, films en programmering Amsterdam en Utrecht: www.flamencobiennale.nl

De III Flamenco Biënnale Nederland vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht van 21 t/m 30 januari 2011 in de Rabozaal Stadsschouwburg Amsterdam, Melkweg, Muziekgebouw aan het IJ, BIMhuis, Bijlmerparktheater ZuidOost, de Rotterdamse Schouwburg, LantarenVenster, WMDC Rotterdam, Theater Zuidplein, RASA Utrecht.

www.flamencobiennale.nl