Robin Gibb overleden
Bee Gees-zanger Robin Gibb is zondagavond op 62-jarige leeftijd overleden. Gibb was met zijn kenmerkende, nasale stemgeluid een van de succesfactoren van met name het vroegere werk van de Bee Gees. De zanger van de populaire popgroep vocht al jaren tegen allerlei lichamelijke klachten en de laatste anderhalf jaar met name tegen kanker. In 2010, rond de tijd dat hij een soloconcert in de Heineken Music Hall zou geven, werd bij Gibb een tumor in de darm vastgesteld. Gibb heeft echter nooit bij de pakken neer gezeten en vocht zich steeds weer terug uit ogenschijnlijk onoverkomelijke fysieke situaties.
Robin Gibb werd samen met zijn in 2003 overleden tweelingbroer Maurice Gibb op 22 december 1949 in het plaatsje Douglas op het Britse eiland Man geboren. Samen met oudere broer Barry Gibb vormden zij de Bee Gees. Wie aan de gebroeders Gibb denkt, denk al snel aan strakke broeken, openstaande blouses, borsthaar, wapperende manen, hagelwitte rijen tanden, hoge stemmetjes en glanzende discohits. Een beeld dat klopt en dat levend blijft door de uit den treure op televisie herhaalde videoclips van discohits Stayin’ Alive en Night Fever. Echter, de Bee Gees zijn veel meer dan dat en gelden als een van de meest invloedrijke bands in de muziekgeschiedenis.
Op jonge leeftijd verhuizen de broers Gibb met hun ouders naar Australië, waar ze een door muziek geïnspireerde jeugd hebben. Vooral de band The Seekers. In navolging van die muzikale helden togen de drie Gibb broers aangevuld met gitarist Vince Melouney en drummer Colin Petersen als Bee Gees richting het Verenigd Koninkrijk om daar hun loopbaan van de grond te krijgen. De naam Bee Gees staat overigens niet voor ‘brothers Gibb’. Het zijn de initialen van hun ontdekkers Bill Goode en Australische radio-dj Bill Gates. Het is opvallend dat twee van de grootste hits van de band uit de jaren ’60 eigenlijk niet voor henzelf bedoeld waren. Massachusetts was bedoeld voor hun grote helden The Seekers. Hoewel ze op het moment van schrijven zelf nooit in de Amerikaanse staat geweest waren (het nummer werd in en boot voor de kust van New York geschreven), vonden ze de naam lekker klinken. “Zoals elke Amerikaanse plaatsnaam zich leent voor weids uitwaaierende nummers”, zo stelde Robin Gibb in het boek 1000 UK #1 Hits. De Gibb broertjes wisten echter niet door de door platenmaatschappij, managers en andere betrokkenen opgetrokken haag rond The Seekers heen te breken. Zodoende namen ze het – met Robin Gibb op leadvocals – in 1967 zelf maar op. Het werd een van de best verkochte singles aller tijden.
To Love Somebody is een ander nummer dat niet voor de Bee Gees bedoeld was. Robin en Barry Gibb schreven het nummer voor Otis Redding. Voor Otis het op kon nemen, maakte een vliegtuigongeluk een tragisch einde aan zijn leven. Zodoende besloten de mannen wederom het ‘dan maar’ zelf op te nemen. Sowieso hebben zij naast de eigen hits veel ‘geheime’ hits, daar ze als componisten schreven voor onder meer Diana Ross, Samantha Sang, Barbra Streisand, Dionne Warwick, Dolly Parton en Kenny Rogers. De carrière van de Bee Gees is met pieken en dalen gebouwd om de solocarrière van Robin Gibb heen. In 1969 besluit hij na een ruzie voor het eerst de groep te verlaten. In Nederland scoort hij vervolgens een solohit met Saved By The Bell. Enkele jaren later voegt hij zich weer bij zijn broers. Die terugkeer lanceerde de discoperiode van de Bee Gees. Robin Gibb trok zich vervolgens weer terug uit de band tot het einde van de jaren tachtig, als de Bee Gees met nummers als You Win Again een derde comeback bewerkstelligen. Met het overlijden van broer Maurice in 2003 (aan een zeldzame darmaandoening – opvallend dat de ziekte van zijn tweelingbroer ook in de darmen begon) kwam effectief een einde aan de Bee Gees. Barry en Robin traden sporadisch nog samen op, Robin deed daarnaast in zijn eentje nog optredens met het repertoire van de band en deed tegen het einde van zijn leven nog een opvallende stap richting klassieke muziek. Voor de herdenking van de ondergang van de Titanic, dit jaar 100 jaar geleden, leverde hij recent nog een samen met zijn zoon RJ gecomponeerd requiem af. “Het schrijven daarvan heeft me geholpen met mijn herstel”, zo liet hij eind maart in een interview met dagblad The Daily Mail weten. Echter, zijn gezondheid haalde hem weer in. De première van het stuk op 10 april jongstleden, uitgevoerd door het Britse Royal Philharmonic Orchestra, kon Gibb wegens de longontsteking die hem aan zijn bed kluisterde al niet meer bijwonen. Als gevolg van die longontsteking raakte de Bee Gee medio april in een coma. Er werd gevreesd voor zijn leven en wonder boven wonder kwam hij daaruit toch weer bij. De fysieke klap was echter te groot voor zijn lichaam en hij werd nooit meer de oude. Zondag overleed hij in bijzijn van zijn familie.
Massachusetts, live in 1967:
https://www.youtube.com/watch?v=knFS8reh5oY