×

Nieuws

23 juli 2024

Returning, dream: het nieuwe album van Paradise Cinema verwacht

Geschreven door:

Label: Gondwana

Op 13 september verschijnt met returning, dream het tweede album van het Londense Paradise Cinema, het op de ‘Vierde Wereld’ geïnspireerde project van multi-instrumentalist Jack Wyllie (Portico Quartet/Szun Waves) met bijdragen van Khadim Mbaye, Tons Sambe en Laurence Pike.

Terwijl Wyllie’s andere projecten zich bewegen tussen hechte elektronica, breedbeeldminimalisme en geïmproviseerde omgevingsgeluiden, bevat ‘returning, dream’  knipogen naar Jon Hassell, Terry Riley, Don Cherry en Midori Takada, maar ook naar meer hedendaagse elektronische, ambient en niet-westerse muziek en haalt het zelfs inspiratie uit de natuurkunde en sciencefiction.

Wij waren in het najaar van 2020 zeer onder de indruk van het gelijknamige debuut. Dat album werd opgenomen in Dakar (Wyllie woonde eind 2010 een tijdje in Senegal) en bevatte de dichte ritmes van de Mbalax-muziek in combinatie met Wyllie’s texturale saxofoon- en synthesizerspel.

Op returning, dream zet hij een stap in het onbekende: de muziek is niet langer voornamelijk opgebouwd rond de rommelende stuwkracht van Mbalax, maar haalt zijn inspiratie uit de Many-Worlds Interpretation van de kwantummechanica, die suggereert dat er veel verschillende werelden zijn die aftakken van de onze.

Met a morning in the near future hebben ze een eerste track uitgebracht.

a morning in the near futurea morning in the near future

Retruning, dream verschijnt op 13 september op Matthew Halsall’s Gondwana Records.