×

Recensie

Eigentijds

09 oktober 2020

Paradise Cinema

Paradise Cinema

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Paradise Cinema Paradise Cinema Eigentijds 4.5 Paradise Cinema – Paradise Cinema Written in Music https://writteninmusic.com

Saxofonist/geluidskunstenaar Jack Wylie is, naast drummer Duncan Bellamy, de belangrijkste man achter de imponerende sound van het Londense Portico Quartet. Ook met zijn andere band Szun Waves weet hij immer te verrassen met nieuwe geestverruimende muziek. Paradise Cinema en hun gelijknamige album laat weer een andere kant van Wylie horen.

Een aantal jaren geleden was Wylie vanwege familieredenen vaak in Afrika te vinden en hij verbaasde zich over het nog grotere aanbod in muziek dan waarvan hij ook maar had durven dromen. Hij wilde dolgraag muziek gaan opnemen en benaderde percussionisten Khadim Mbaye (saba drums) en Tons Sambe (tama drums) om hem te helpen.

Het bleek een zeer vruchtbare periode! Wylie, beïnvloed door de magische drumklanken en samenzang die tot vroeg in de ochtend over Dakar, de stad waar hij verbleef, bleven rond klinken, combineert niet alleen soms de prachtigste electronic soundscapes met zijn van oudsher door het midden oosten beïnvloede saxspel; hij laat ook de drums een al net zo voorname en onvoorspelbare rol spelen.

Het zijn magische en machtige sferische landschappen die Wylie op Paradise Cinema optrekt. Zowel de specifieke geluiden van Senegal en Dakar in het bijzonder als geestverruimende nieuwere electronic klanken heeft Wylie tot een warmbloedig geheel samen gebracht. Opwindend opbouwend in ritmes tot leven gebracht dan weer sferisch/filmisch.

Het album kent negen tracks die als een doorlopende soundtrack aan je voorbij trekken. Geluidsmagiër Jack Wylie heeft zijn creatieve hoofd vol in het Senegalese gelegd en daar zijn avontuurlijke electronic hoofd naast gelegd. En met de twee fantastische drummers trek Wylie met zijn electronic klanken op Paradise Cinema een weergaloze sfeer op die een volledig nieuwe kijk op Afrikaanse muziek geven.

Dan weer met de drums als prominente basis waar Wylie zijn electronic klanken, die doorspekt worden van fieldrecordings, als een warme deken overheen spreidt, dan weer zijn het de drummers die op de sferische electronic klanken reageren en de compositie extra body geven. De onaflatende variatie in klankkleuren die Wylie op Paradise Cinema optrekt zijn zonder twijfel de voedingsbodem geweest van de nieuwe muziek die Portico Quartet op hun laatste EP’s liet horen.

Paradise Cinema is een uitermate intrigerende collectie composities die wederom het grote talent van Jack Wylie optimaal laat horen. In composities als Possible Futures, Cassamance, Liberté, Digital Palm en de verbluffende titeltrack komen sferen naar boven die zowel ongrijpbaar klinken, bijna hallucinerend werken als dat ze een warm gevoel creëren. Composities ook waar de geest verdwaalt naar intrigerende Afrikaanse landschappen en sferen.

Paradise Cinema is Wylie’s gedachten aan Afrika in majestueuze sferen opgetrokken. Zijn volledig vrije manier van muziek maken heeft met de twee Afrikaanse drummers erbij iets volledig eigenzinnigs opgeleverd, iets prachtig nieuws. Paradise Cinema is een intrigerend verslag vanuit de westerse geest met volle overgave en liefde voor Afrika magistraal op muziek gezet.  1. Possible Futures in Paradise
  2. It Will Be Summer Soon
  3. Cassamance
  4. Utopia
  5. Liberté
  6. Digital Palm
  7. Paradise Cinema
  8. Eternal Spring