×

Nieuws

19 januari 2012

Pianolab.Amsterdam; Solo-recital Sylvie Courvoisier

Geschreven door: WiM Redactie

Op zondag, 29 januari zal er in het Goethe instituut op de Herengracht in Amsterdam een concert gaan plaats vinden van de New Yorkse componiste en pianiste Sylvie Courvoisier in de concertserie Pianolab.Amsterdam.

Deze concert-serie is sinds inmiddels vijf jaar – zowel in de intieme omgeving van een grachtenpand als in het urbane ambiënte van het Bimhuis – de plaats bij uitstek waar nieuwe muziek vanzelfsprekend, verrassend en vervullend tot leven komt, nieuwe muziek gevoed door verschillende bronnen in verschillende benaderingen en verhoudingen van gecomponeerd en geïmproviseerd. Het is een kind van pianist Stevko Busch, initiatiefnemer, organisator en curator van het lab. Een unieke formule die voor ongewone combinaties zorgt en onverwachte verbanden vrijmaakt.

Hiervoor staat een rij van markante en prominente pianostemmen die zich op deze snijvlakken  bewegen en de afgelopen tijd hun markante bijdragen geleverd hebben zoals Misha Mengelberg, Alexander von Schlippenbach, Michael Wollny, Rob van den Broeke, Fred van Hove enerzijds en Uri Caine, Guus Janssen, Daan Vandewalle, Keiko Shichiyo, Dante Boon of een componist-improvisator als de cellist Alfred Zimmerlin anderzijds. Het oversteken, herordenen en uitvinden gebeurt zowel solistisch als verschillende soorten ensembleverband waarin zo uiteenlopende musici als Ab Baars, Gerd Dudek, Paul van Kemenade, Michael Moore of Markus Stockhausen hun stem en muzikale verbeeldingskracht hebben doen gelden.

De New Yorkse componiste en pianiste Sylvie Courvoisier (1968), behorend tot de inner circle van de Downtown-scene rond John Zorn, is een  must in deze serie. Zij heeft in de laatste twee decennia een markante poëtische klankwereld gecreëerd waarin elementen van o.m. Messiaen, Slominsky, Monk  tot een nieuw eigen geheel gevormd worden – opererend op de grensvlakken van doorwrochte compositorische voorzet, improvisatorische vormgeving alsmede afstemming en verfijning in ensembleverband. Daarmee is zij één van meest geprofileerde en interessante jongere pianostemmen. Samen met de  twee percussionistes Ikue Mori en Susie Ibarra richtte zij de groep Mephista op. Haar duo met de violist Mark Feldman vormt de kiemcel van grotere ensembles zoals Lonelyville of het kwartet met de jonge, creatief bloeiende bassist Thomas Morgan en de oude rot, drummer Gerry Hemingway.
Courvoisier is te horen op diverse opnamen van John Zorns Tzadik-label even als op uitgaven van de labels Intakt en ECM. In 1994 debuteerde zij met Sauvagerie Courtois. Haar laatste twee uitgaven zijn getiteld Hotel Du Nord en To Fly To Steal. Solo is zij te horen op Signs and Epigrams.

Concertzender: