×

Nieuws

20 mei 2020

Penrose Records: Nieuw 45 label als opstap naar het grote Daptone Records

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Penrose Records

Daptone Records verwent ons al decennia lang met tijdloze soul zoals we die graag horen: puur, eerlijk, energiek, swingend en recht uit het hart. Sinds kort is daar nu ook Penrose Records, opgericht door (mede) Daptone oprichter Bosco Man (Gabriel Roth), dat als een mooi voorportaal van Daptone gezien kan/mag worden.

Het was Bosco Mann die in zijn nieuwe thuisstad Riverside, California (door sommigen gezien als een heel verre buitenwijk van Los Angeles)  een nieuwe studio bouwde en daarbij een nieuw label wilde beginnen. Samen met saxofonist Neal Sugarman vanuit Brooklyn, New York en het oosten van Amerika begonnen met het nog steeds zeer populaire Daptone Records, dat ons onder meer Sharon Jones & The Dap-Kings en Charles Bradley bracht, wilde hij vanuit zijn nieuwe woonplek de soulsound van het westen gaan uitzoeken.

De zogenaamde SoCal (South California) soulscene heeft juist door de Latijnse invloeden weer een fijne andere samenstelling en de nieuwe ontdekkingsreis van Bosco Mann is dus eigenlijk ook een heel logische. Hij stuitte al snel op een aantal erg interessante bands en vocalisten, in een wijdere range dan zuidelijk Californië alleen, en om deze te introduceren besloot hij, geheel in stijl, van elke band een eerste single (45 toeren) uit te brengen.

Met de eerste lichting bands en vocalisten heeft hij gelijk een handvol erg veel belovende namen te pakken: Thee Sacred Souls uit San Diego, Jason Joshua uit Miami, uit East L.A. Thee Sinseers en The Altons en uit Altadena de veteranen van Los Yesterdays.

Eén van de meest opvallende uit deze reeks nieuwe bands, die zomaar met het succes van een eerste single op het grote Daptone hun album debuut zouden kunnen maken, is Thee Sacred Souls. De bij hun eerste single Can I Call You Rose? gemaakte hartveroverende video begint op de videokanalen al een flinke hit te worden en dat is niet verbazingwekkend. Het is een verrukkelijke soultrack en zanger Josh Lane heeft een soulstem die optimaal raakt. Mooie uitstraling heeft hij ook. De band werd nog maar enkele jaren gelden door multi-instrumentalisten Alex Garcia en Sal Samano opgericht en hebben geen ander doel dan diepe, warmbloedige soul maken. Met Can I Call You Rose? zijn ze daar al zeker wonderwel in geslaagd.

Vol in de gaten houden dit Penrose Records dus. Alle vijf bands hebben nu een single uitgebracht en deze zijn, even goed zoeken, nu ook in de betere platenwinkels in Nederland en België verkrijgbaar.