×

Keleketla!

Keleketla!

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ninja Tune

Keleketla! Keleketla! Soul / Hiphop 4.5 Keleketla! – Keleketla! Written in Music https://writteninmusic.com

Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla! Keleketla!

Wat een verrukkelijk album hebben de Britse mannen van Coldcut samen met een grote groep Afrikaanse vocalisten en muzikanten gemaakt onder de naam Keleketla! De dancegrooves van de Coldcut mannen gekoppeld aan de verrukkelijke ritmes van de afrobeat (en ja, ook Tony Allen is nog van de partij), en met vocalisten Nono Nkoane en Tubatsi Moloi, Sibusile Xaba en Gally Ngoveni in één weergaloze soundclash gegoten.

Het gros van de plaat werd in de Trackside studio’s in Soweto opgenomen en met opnamen in Londen en vanuit New York met gasten als Tony Allen, Shabaka Hutchings, Dele Sosimi, Tamar Osborn, Miles James, Ed ‘Tenderlonious’ Cawthorne, Thabang Tabane , Afla Sackey en Antibalas afgemaakt. Waarmee het project een Zuid-Afrikaanse, Nigeriaanse, Britse en Amerikaanse samenwerking omsluit.

Keleketla!, wat reactie, als in vraag en reactie, betekent, is muzikaal een zeer dynamisch en ritmisch album geworden en tekstueel (vanzelfsprekend) politiek. Het project werd opgezet vanuit de onafhankelijke Keleketla’s Library in Johannesburg die literaire en kunstgezinde projecten initieert. Gerund door muzikanten Ranguaoto Hiasane en Malose Malahiela, die na een ontmoeting met Ruth Daniels van de goededoelenvereniging In Place of War de vraag voorgelegd kregen met welke muzikanten uit Groot-Brittannië ze zouden willen werken voor een muzikaal project. Ranguato en Malose kozen Coldcut.

Het Keleketla! project is zeer geslaagd. Coldcut’s Matt Black en Jonathan More togen naar Jo’burg om daar de opnamen met de vocalisten te maken en de inspiratie van de plek vast te leggen. De drive and force van Coldcut gekoppeld aan de vrijheid van de vocalisten/poëten levert een zeer gedreven plaat op.

Luister alleen al de openingstrack Future Toyi Toyi en je bent overtuigd. De energie en grote drive knalt gelijk je speakers uit. De afrobeat meets electronic die het daarop volgende International Love Affair bevat klinkt zowaar nog aanstekelijker. Een track die de heerlijke afrobeat drive van het New Yorkse Antibalas, de band die in alles de afrobeat optimaal levend houdt, tot gigantische proporties nieuw leven inblaast. Met een dampende solo van Shabaka Hutchings als apotheose. Wat een zalige track!

Keleketa! is een warmbloedige, uitermate dansbare ode aan alles wat de Afrikaanse muziek in zich draagt met de afrobeat als drijvende kracht. De mannen van Coldcut hebben hun grote liefde voor de muziek van het continent subliem gemixt met de drive die hun DJ-sets, track en albums zo goed maken. Mooi hoe ze elektronica, vocalen, raps en prikkelende en dansbare beats tot een prachtig geheel weten samen te smelten.

Tracks als het Shepherd Song, Freedom Groove, het op heerlijke breakbeats dampende Crystallize, het op een dikke afrobeat drijvende Papua Merdeka en het album afsluitende rijk gearrangeerde en bloedmooie Swift Gathering zijn overweldigend tracks die net zo avontuurlijk en cool als aanstekelijk en opwindend zijn. En hoe fascinerend dik klinken de beats op Broken Light wel niet zeg! En hoe heerlijk vloeien orgel, gitaar, fluit en vocalen die track wel niet in?

Muziek uit Afrika of met Afrikaanse muzikanten binnen een internationale groep andere muzikanten leidt automatisch tot politieke songs. Al helemaal als die ontstaat door organisaties die zich volop inzetten voor de Afrikaanse cultuur. Zo is International Love Affair een viering van het samenkomen als een helende kracht om politieke problemen die onze werelden verdelen te overkomen.

Future Toyi Toyi onstond dan weer na een feest waarin de politieke chant van een van de studenten door DJ van de avond en co-founder van de Keleketla, Hlasane, dikke beats meekreeg. Met een strakke politieke boodschap van hiphopactivisten Soundz of the South opent het album superstrak. Papua Merdeka heeft Benny Wenda in de hoofdrol, die met een zeer persoonlijk verhaal de situatie schetst van zijn volk, de West Papua, die door Indonesië worden onderdrukt. Zijn gesproken tekst werd opgenomen in Oxford, de plek waarvandaan hij zijn strijd voert na een aantal jaar geleden Indonesië uitgevlucht te zijn nadat hij, vanwege zijn strijd, meerdere malen door de politie gearresteerd werd.

Wat een fijn dikke gastenlijst met topvocalisten en muzikanten heeft het album. Vocalisten Nono Nkoane, Tubatsi Moloi, Sibusile Xaba en Gally Ngoveni  zijn allemaal de exact juiste keuzes voor de coole tracks waarin ze excelleren. Elke plaat met Tony Allen daarop verdient altijd optimale aandacht natuurlijk. Ook mooi dat Britse topsaxofonist Shabaka Hutchings, de man die de Jo’jazz met zijn Shabaka and the Ancestors een flinke schop naar wereldbekendheid heeft gegeven, van de partij is.

Keleketla! is één van de beste en meest aanstekelijke albums die we dit jaar gaan horen. Negen heerlijk lang opgerekte songs vol alles wat je in songs wilt hebben die vanuit dikke door Afrika geïnspireerde beats, elektronica en volbloed soul opgebouwd zijn. Meesterlijk!  1. Future Toyi Toyi
  2. International Love Affair
  3. Shepherd Song
  4. Freedom Groove
  5. Crystallise
  6. Broken Light
  7. 5+1
  8. Papua Merdeka
  9. Swift Gathering