×

Nieuws

26 juli 2022

Ozzy lijkt onverwoestbaar

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Epic

Het is toch opmerkelijk dat veel rockers die zich in hun jonge jaren en soms ook op latere leeftijd te buiten gingen aan drank en drugs inmiddels zeventigers zijn en nog steeds een actief leven leiden als muzikant of zanger. Ozzy Osbourne is een schoolvoorbeeld van iemand waarvan menigeen niet had verwacht dat hij de zeventig zou halen. Ondanks alle fysieke problemen is de krasse knar nog springlevend en levert in september van dit jaar zijn nieuwe album Patient Number 9 af, zo’n 2,5 jaar na de release van Ordinary Man. Een opmerkelijke productiviteit die we bij veel generatiegenoten niet meer zien.

Samenwerken met een legende als Ozzy is voor veel muzikanten een eer. Het lijstje gastmusici op zijn nieuwe album is zonder meer indrukwekkend. We vinden er iconen als Jeff Beck en Eric Clapton, maar ook voormalig Sabbath maatje Tony Iommi, Zakk Wylde, Mike McCready, Josh Homme, Duff McKagan, Robert Trujillo en Chad Smith.

Andersom blijkt ook Ozzy vereerd. Hij zei over de samenwerking met Beck: “Having someone like Jeff Beck play on my album is just incredible, a total honor. There’s no other guitar player that plays like him and his solo on ‘Patient Number 9’ is just jaw-dropping.” Ook over de hernieuwde samenwerking met Iommi is hij zeer te spreken: “It was really great working with Tony. He’s the riff master. No one can touch him in that respect. I only wish we had these songs for Black Sabbath’s ’13’ album.” Overigens wilde Ozzy ook dat Jimmy Page meedeed, maar de voormalig Led Zeppelin gitarist had geen tijd of zin. Jammer want Beck, Clapton en Page op één plaat was toch wel leuk geweest.

Het is met name de lijst gastmuzikanten die ons reikhalzend doet uitkijken naar de release van het album want als we heel eerlijk zijn stamt het laatste indrukwekkende album van Ozzy uit 1991. Dat is ruim dertig jaar geleden. Kan de oude rocker zichzelf nog een keer overtreffen op zijn vermoedelijke zwanenzang? We verwachten het eigenlijk niet, maar het nummer Degradation Rules stemt ons hoopvol. Dat klinkt als Black Sabbath van weleer en door de mondharmonica herinnert het meer dan eens aan The Wizard.

Op 9 september verschijnt het album. Achter de knoppen zat Andrew Watt, net als bij het vorige album. Een afscheidstournee werd al drie jaar geleden gepland, maar is door corona steeds doorgeschoven. Nu er steeds meer zorgen zijn over zijn gezondheid (de ziekte van Parkinson), blijft het afwachten of we de Prince of Darkness ooit nog op de podia gaan terugzien.

 Tracklisting Patient Number 9

 1. Patient Number 9 (feat. Jeff Beck)
 2. Immortal (feat. Mike McCready)
 3. Parasite (feat. Zakk Wylde)
 4. No Escape From Now (feat. Tony Iommi)
 5. One Of Those Days (feat. Eric Clapton)
 6. A Thousand Shades (feat. Jeff Beck)
 7. Mr. Darkness (feat. Zakk Wylde)
 8. Nothing Feels Right (feat. Zakk Wylde)
 9. Evil Shuffle (feat. Zakk Wylde)
 10. Degradation Rules (feat. Tony Iommi)
 11. Dead And Gone
 12. God Only Knows
 13. Darkside Blues