×

Nieuws

05 augustus 2011

Ook soloalbum en korte Europese tour voor Marketa Irglova

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: Epitaph

Kort nadat Glen Hansard zijn solo-debuut en een korte Europese tour heeft aangekondigd, is het nu de andere helft van de succesvolle formatie The Swell Season, Marketa Irglova, die haar solodebuut aankondigt. De 23-jarige Academy Award-winnaar zal haar eerste album, getiteld Anar, op 10 oktober uitbrengen. Het album zal 10 nummers bevatten en kent een breed scala aan inspiratiebronnen en referenties, variërend van Otis Redding, Nick Cave and The Bad Seeds tot aan de soundtrack van Jesus Christ Super Star.

Het is slechts drie jaar geleden dat het nummer Falling Slowly uit de film Once een Oscar won. In deze fraaie film spelen Glen en Marketa op overtuigende wijze de hoofdrollen. Daarna is het snel gegaan met de bekendheid van Marketa. In 2009 bracht ze samen met Glen als The Swell Season het tweede, uitstekende album van deze formatie, Strict Joy, uit. Daarnaast ging ze op tournee met Iron and Wine als gastzangeres, hielp ze mee aan de voorbereiding van de Broadway-versie van Once en verscheen zelfs in een aflevering van The Simpsons. Ondanks al deze grote successen is zij het meest trots op haar nieuwe, soloplaat Anar.

Nadat de klassiek geschoolde pianiste Marketa was verhuisd naar New York City, waar het grootste gedeelte van het album was geschreven, vond ze haar plek in Brooklyn bij Zora Space, een centrum voor kunst en muziek. Daar werd ze zo ‘geraakt’ door een schilderij van de Iraanse kunstenaar Nahid Hagigat, ‘The Last Fall’, een rode granaatappel met een goud glanzende achtergrond, dat ze spontaan dit doek kocht en het album Anar, het Perzische woord voor granaatappel, doopte, als symbool voor het vruchtbare ‘land der creativiteit’.

Het album is opgenomen in Chicago in de Soma Studio’s met producer Tim Isener en de Perzische drummer en zanger Aida Shasghasemi. In oktober zal Marketa met een band het nieuwe album ten gehore brengen tijdens een korte Europese Tour

Marketa Irglova tour

  • 18 Oktober – Bush Hall – London UK
  • 20 Oktober – Amstelkerk – Amsterdam NL
  • 22 Oktober – Botanique Orangerie – Brussels BE
  • 23 Oktober – Aeronef / Ground Zero Festival – Lille FR
  • 24 Oktober – Divan Du Monde – Paris FR
  • 26 Oktober – Musikhalle – Hamburg DE
  • 27 Oktober – Babylon – Berlin DE