×

Nieuws

01 april 2016

Om naar uit te kijken: Karl Blau

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bella Union

Karl Blau, de uit Anacortes, Washington afkomstige multi-instrumentalist en zanger, mag met een gerust hart het muzikale mirakel van het noordoosten van Amerika genoemd worden.

Sinds zijn start in de muziek in 1996 speelde hij in een flink aantal fijn obscure band maar nam hij ook zeven officiële eigen albums en een enorm aantal extra songcollecties op voor zijn eigen Kelp Lunacy Advanced Plagiarism Society series. Zijn muziek is gegrondvest in de folk en alternative rock maar hij voegt daar net zo gemakkelijk elementen van soul, bossa, dub, R&B, grunge, hiphop en world aan toe. Het levert een flinke collectie hartverwarmende songs op.

Zijn nieuwe album had een oorsprong in een samenwerking met de legendarische producer Tucker Martine toen deze hem, grote fan als hij van Blau is, vroeg een remake te maken van Tom T Hall’s hit That’s How I Got To Memphis. De samenwerking beviel zo goed dat ze besloten een heel album te gaan maken. Gedreven door de korte periode in de jaren 70 waarin soul en country met elkaar versmolten werden verschijnt 12 mei het album Introducing: Karl Blau.

Dat Blau een waarlijk prachtige stem heeft wisten we al van zijn voorgaande werk maar op dit nieuwe album klinkt hij mooier dan ooit. Daarnaast zijn de arrangementen van de nimmer voorspelbare songs indrukwekkend. De mannen hebben samen de ideale sound gevonden om Blau tot grote hoogte te laten komen. Introducing is een adembenemend mooi album geworden. Blau zegt het zelf het fraaist: ‘I feel like I am starring in this country-western movie, written and produced by Tucker, and it tells a story. We’ve threaded a story through the record. My character is moving through this dark place, but there is always this light of hope.”

Met Jim James (My Morning Jacket), Laura Veirs (singer-songwriter maar ook echtgenote van Martine), Jon Hyde, Eli Moore (Lake), Steve Moore (Earth, SunnO)))) als gasten weet je ook al dat het niet fout kan gaan.

We moeten dus nog even wachten voordat het 12 mei is maar een eerste track is nu al vrij gegeven. Met een heel lange video erbij is Fallin’ Rain de eerste prachttrack die van Introducing: Karl Blau wordt vrijgegeven.