×

Nieuws

25 april 2023

Nieuwe jazzlab tour met The Milk Factory & Hannah Tolf

Geschreven door: WiM Redactie

Label: W.E.R.F. Records

Met hun debuutplaat Aula maakte het Gentse The Milk Factory veel indruk. Puur omdat de muzikanten afkomstig uit de spannende Vlaamse jazzscene besloten de folk heel warm te omarmen in verstilde composities die zeer tot de verbeelding spraken. Voor hun tweede album zochten ze de samenwerking met de Zweedse zangeres Hannah Tolf.

The Milk Factory is weer zo’n verzamelband van muzikanten die hun sporen ook in andere bands hebben verdient: Jan Daelman (fluit), Viktor Perdieus (tenor sax en percussie), Edmund Lauret ( elektrische en akoestische gitaar), Thijs Troch (piano en akoestische gitaar), Kobe Boon (bas) en Benjamin Elegheert (drums en percussie). Binnen The Milk Factory laten ze zich van een meer pure en meer akoestische kant horen. Al zijn de songs net zo avontuurlijk als alles wat we al van deze muzikanten kennen.

Bassist Boon en saxofonist Perdieus leerden Tolf kennen toen ze in de westelijke Zweedse havenstad Göteborg studeerden en bemerkten dat ze eenzelfde muzikale interesse in het onvoorspelbare en het nieuwe hadden. Een verbinding met The Milk Factory werd gelegd toen de Brusselse hofleverancier Bozar ze de mogelijkheid gaf om samen ook iets op te gaan nemen.

Door de toevoeging van Tolf laten ze hun instrumentale koers nu na 2 EP’s en het debuutalbum Aula varen. En de stem van Tolf en de Zweedse taal waar ze alle songs in zingt is zeer juist gekozen. Tolf snapt wat de muzikanten willen en legt over de sfeervolle instrumentaties fraai invoelende vocalen. Verrassend genoeg voel je ineens de Scandinavische sferen die altijd al in hun muziek zat nu veel beter.

Op hun gezamenlijke album Vandrare is de sfeer zowel ingetogen (heel af en toe is er een uitwaaierende gitaar of sax te horen) als avontuurlijk. De onvoorspelbare en wentelbare stem van Tolf is als de instrumenten van de bandleden rijk aan sfeer en klanken. Haar zanglijnen schuiven met de instrumenten mee, duiken dan weer de diepte in.

Tijdens een uitgebreide Jazzlab tour krijgen ze gezamenlijk nu de mogelijkheid om hun nieuwe album voor te stellen.

Concerten:

4 mei: Ha Concerts, Gent

5 mei: CC De Werf, Aalst

6 mei: Kunstencentrum Nona, Mechelen

7 mei: KAAP, Oostende

8 mei: C-mine, Genk

10 mei: Jazz Station, Sint-Joost-ten-Node

12 mei: Ter Vesten, Beveren

13 mei: Muziekclub N9, Eeklo