×

Nieuws

18 mei 2024

Nieuw album van The The verwacht: Ensoulment

Geschreven door: WiM Redactie

Na 25 jaar kondigt Matt Johnson, de muzikaal architect achter THE THE, dan eindelijk een nieuwe album van zijn band aan. Ensoulment zal  op 8 september verschijnen.

Johnson nam de nieuwe plaat op in de Studio Cinéola in Londen met zijn vaste band van de laatste jaren dus met James Eller op bas, DC Collard op toetsen, Earl Harvin op drums en Barrie Cadogan op leadgitaar.  De songs werden verder verfijnd tijdens repetities in een zesdaagse sessie in de Real World Studios.

Het album markeert ook de terugkeer van co-producer Warne Livesey, die eerder samenwerkte met THE THE op hun baanbrekende albums Infected ( 1986) en Mind Bomb (1989). Ook Gillian Glover (zang), Terry Edwards (blazers), Sonya Cullingford (fiddle) en Danny Cummings (percussie) werkten aan het album mee.

Het artwork van Ensoulment is, zoals altijd, van de hand van Matt’s broer Andrew, ook bekend als Andy Dog, die in 2016 op de veel te jonge leeftijd van 57 overleed. Zijn nog niet eerder gepubliceerde werk siert de hoes van het album, evenals het 32 pagina’s tellende boekje dat bij het vinyl- en cd-formaat is inbegrepen.

NB. THE THE startte in 1979 met in eerste instantie vooral Johnson en gastmuzikanten. De songs bevatten een breed scala aan genres: Van pop en rock tot blues en folk, immer gecomplementeerd met intelligente politiek/sociale teksten en de donkere praatzang van Johnson.

De band bracht over 4 decennia maar 5 albums uit: Van Soul Mining (1983), Infected (1986), Mind Bomb (1989), Dusk (1993) en NakedSelf (2000). Daarnaast hebben ze coveralbums, filmsoundtracks, kunst, een podcastserie en een documentaire gemaakt. Zij hebben de afgelopen 25 jaar dus niet stil gezeten.

Een eerste single is al uitgebracht met Cognitive Dissident, een geweldige track die opnieuw muzikaal dynamisch en tekstueel politiek/sociaal geladen is. Een ijzersterke track die zeer doet uitkijken naar het nieuwe album.  Vanaf 7 juni zijn er drie limited edition 7-inch vinyl beschikbaar, elk met een onuitgebrachte b-kant.