×

Nieuws

06 november 2019

Le Guess Who? 2019 – 3 tips (deel 3): Intercontinentale driehoek

Geschreven door: Edwin Hofman

Aan de vooravond van Le Guess Who? 2019 tippen we voor de laatste maal drie acts die je festivalervaring nóg mooier kunnen maken. Drie tips die vele genres en meerdere continenten in zich verenigen: Le Guess Who? ten voeten uit.

Mélissa Laveaux werd geboren in Ottawa maar heeft Haïtiaanse wortels. Ze is als muzikante vooral actief geweest vanuit Parijs. Haar muziek is toegankelijk, niet in het minst door haar onontkoombare, heldere stem die altijd lekker dichtbij komt. Ze weet haar liefde voor calypso, folk, spirituals, psychedelica, rock en pop om te zetten tot krachtige, energieke en opbeurende songs. Songs die eigentijds klinken maar de internationale achtergrond van Laveaux en de erfenis van de eerdergenoemde genres onmiskenbaar in zich dragen.

https://www.youtube.com/watch?v=-gngf1dqvdo

Deerhunter, uit Atlanta, is na vijftien jaar en acht albums een vaste waarde geworden in het alternatieve popcircuit. Natuurlijk, vergeleken met het merendeel van de overige acts op Le Guess Who? is het werk van Deerhunter redelijk bekend. Dat is hetzelfde als bij The Ex, die andere niet te missen band dit lange weekend. Dat neemt echter niet weg dat Deerhunter een uitstekende naam is voor het affiche. De muziek zit vol spanning en kracht maar klinkt soms bedrieglijk mild en ingehouden. Naar verluidt kreeg de band in de beginjaren nogal eens de opmerking ‘Turn it up, faggot!’ toegeschreeuwd. Deerhunter deed hier het enige juiste mee en maakte dit tot de titel van hun eerste album. Hoe dan ook, wie de discografie van Deerhunter doorluistert komt veel boeiends tegen: van postpunk tot rock, van weelderige indie tot donkere folksferen. Genoeg om op Le Guess Who? even te gaan kijken en luisteren in ieder geval.

Roberto Fonseca draagt Cuba’s muzikale erfenis op frisse en urgente wijze uit. In 1999 werd zijn eerste plaat, opgenomen met Javier Zalba en de groep Temperamento, jazz-album van het jaar in Cuba. In de jaren hierna speelde hij onder meer met Buena Vista Social Club en Herbie Hancock. Ook solo is Fonseca iemand om rekening mee te houden. Zijn album Yo werd genomineerd voor een Grammy. Maar natuurlijk gaat het bij muziek uiteindelijk niet om prijzen en namen. Fonseca’s blikveld bestrijkt jazz, hiphop, Latin, fusion, drum & bass, urban, en Afro-Cubaans. Benieuwd uit welke vaten hij gaat tappen op Le Guess Who?, maar één ding is zeker: zijn muziek weet altijd weer te raken. Ook in Utrecht kunnen we ongetwijfeld een voltreffer noteren.