×

Nieuws

14 augustus 2013

Kurt Cobain in de Melkweg

Geschreven door: Carl Puhl

Kurt Cobain keert terug op het podium tijdens Amsterdam Fringe Festival in de Melkweg. Naast eigen en klassieke composities vertaalt Zwerm in de muziektheatervoorstelling Daedalus | Cobain het legendarische powertrio Nirvana naar een onverwacht nieuw trio van cello, zang & piano en elektronica.

Griekse mythologie ontmoet Kurt Cobain in deze gevarieerde muziektheatervoorstelling over twee wereldberoemde hoogvliegers. Daedalus – een gewaardeerd uitvinder – beziet zijn tragedie in een beeld- en klankwereld van liedkunst, cello, beats & live elektronica. Ikarus – de roekeloze zoon van Deadalus – vind in de muziek en dagboekfragmenten van de getroebleerde pionier en gevallen held Kurt Cobain een stem om zijn ware verhaal te vertellen.

Voor dit muzikale theaterstuk herinterpreteert en combineert Zwerm muziekstijlen die nog nooit zo bij elkaar zijn gebracht. Chansons geschreven door Anne Roos Rosa de Carvalho en klassieke muziek als Rachmaninov en Chopin worden gecombineerd met verrassende elektronica van sonoloog Fedde ten Berge, experimentele celloklanken van Mascha van Nieuwkerk (Fuse) en de bekende nummers en teksten van Cobain. Rockmuziek, sonologie, elektronische dansmuziek, singer-songwriter liedjes; het komt allemaal aan bod!

Op 6 september zal er aansluitend aan de officiële première van Daedalus | Cobain een afterconcert plaatsvinden, waarin Zwerm samen met strijkerscollectief Fuse een muzikale ode brengt aan het stuk. Fuse bestaat uit klassieke,- en jazzmuzikanten die de grenzen van hun genres ver overschrijden en eerder op grote Nederlandse podia en festivals te zien waren. Fuse werkte o.a. samen met artiesten als Wouter Hamel, Benjamin Herman, Marco Borsato en New Cool Collective.