×

Nieuws

24 september 2022

Jazz legende Pharoah Sanders op 81 jarige leeftijd overleden

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Luaka Bop

Pharaoh Sanders, de legendarische Amerikaanse jazzsaxofonist, is op 81-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd bevestigd door Sanders’ label, Luaka Bop, op Twitter. “We zijn verslagen om te delen dat Pharoah Sanders is overleden”, luidde de verklaring van het label. “Hij stierf vredig omringd door liefdevolle familie en vrienden in Los Angeles eerder vanochtend. Altijd en voor altijd de mooiste mens, moge hij rusten in vrede.”

Geboren als Farrell Sanders in Little Rock, Arkansas in 1940, begon Sanders’ carrière in Oakland, Californië. Na zijn verhuizing naar New York in de jaren ’60 ging Sanders samenwerken met Sun Ra, die hem de naam Pharoah gaf, voordat hij lid werd van de band van John Coltrane; Sanders speelde met Coltrane tot diens dood in 1967.

Samen met Coltrane was Sanders een sleutelfiguur in de spirituele jazzscene; zijn album Karma uit 1969, met invloeden van traditionele Afrikaanse en Zuid-Aziatische muziek, wordt beschouwd als een van de belangrijkste vroege documenten van deze vorm. In het begin van de jaren 70 bleef Sanders platen uitbrengen als bandleider, voornamelijk op het Impulse! label. In 1971 speelde hij mee op Alice Coltrane’s Journey in Satchidananda, een andere mijlpaal in de modale en avant-garde jazz.

Na zijn vertrek bij Impulse! in 1973 bracht Sanders albums uit op Arista en het avant-garde jazz label India Navigation, voordat hij in de jaren 80 een reeks platen uitbracht op het Theresa label. Zijn productie begon in de jaren 90 af te nemen, maar Sanders bleef toeren en samenwerken in de jaren 2000. In het midden van de jaren 2010 hoorde Sanders een compositie van de Britse elektronische producer Sam Shepherd, alias Floating Points, en vroeg om met hem samen te werken; het resulterende album, 2021’s Promises, opgenomen in 2019 met het London Symphony Orchestra, was Sanders’ eerste nieuwe album in meer dan tien jaar, en maakten wij vorig jaar ons Album van het jaar.

Fot: Tim Dickeson