×

Nieuws

07 januari 2011

Invloedrijke bassist Mick Karn (52) overleden

Geschreven door: Dick Hovenga

Dinsdag 4 januari is Mick Karn aan de gevolgen van kanker overleden. Hij was in de jaren zeventig en tachtig bassist van de Britse band Japan, een van de meest invloedrijke bands uit de new wave. Door zijn originele en fretloze basspel werd hij al snel een invloedrijke muzikant.

Karn werd in 1958 geboren op Cyprus als Anthony Michaelides. Op zijn derde verhuisde hij met zijn ouders naar Groot-Brittannië. In 1974 was hij samen met zanger David Sylvian en diens broer, drummer Steve Jansen, betrokken bij de oprichting van Japan. Eind jaren zeventig scoorde Japan hits met Adolescent Sex en Quiet Life. Na het meesterwerk Tin Drum ging Japan uit elkaar. Karn werkte vervolgens samen met onder andere Gary Numan, Kate Bush en Gota Yashiki.

In juni van het afgelopen jaar meldde Karn op zijn website dat hij leed aan kanker en chemotherapie onderging. Fans konden geld doneren, omdat Karn wegens financiële problemen niet meer behandeld kon worden. Midge Ure (ex-Ultravox, ex-Visage) en Porcupine Tree gaven benefietconcerten voor Karn.

In september keerde Karn terug naar Londen voor verdere behandelingen. Toen bleek het al te ver zijn uitgezaaid om nog verder behandeld te kunnen worden.

“Met diepe droefenis moeten we jullie melden dat Mick zijn strijd tegen kanker verloor en vredig is gestorven in zijn huis in Chelsea. Hij was omringd door zijn familie en vrienden en zal enorm worden gemist worden.”, zo staat te lezen op zijn website.

Mick Karn is 52 jaar geworden.