×

Nieuws

15 mei 2012

Golden Earring dwingt respect af met Tits ‘n Ass

Geschreven door: Pauline Stroosnijder

Label: Universal

Vijftig jaar Earring wordt dit jaar gevierd met het nieuwe album Tits ‘n Ass en een nieuwe tour. Nederlandse fans werden op 9 mei al getrakteerd op een voorproefje tijdens de CD presentatie in Paradiso.

Het concert startte om 20.45 uur, want de heren Earring waren eerder op de avond nog te gast bij DWDD. Het is dan ook hot news: het eerste nieuwe album in negen jaar.

Een CD presentatie wordt altijd ingeleid door een BN’er. Bij deze gelegenheid was PvdA coryfee Ronald Plasterk opgetrommeld. Tja, het is per slot van rekening verkiezingstijd en de voormalige kunstpaus uit het kabinet Balkenende II mocht op het podium de eerste exemplaren uitreiken aan de Earring zelf. Paradiso was tot aan de nok gevuld, Radio 2 had de release gepromoot waarbij kaarten waren verloot. Onder de gelukkigen uiteraard ook vele die-hard fans die geen kans onbenut lieten om Plasterks gestuntel te corrigeren. Er volgde eerst een korte documentaire over de totstandkoming van Tits ‘n Ass. Geen halve maatregelen: voor het nieuwe album werd Chris Kimsey aangetrokken, die in de jaren ’80 de productie van enkele Stones albums (o.a. Steel Wheels) voor zijn rekening nam. Alle nummers op Tits ’n Ass zijn van de hand van de Earring zelf. Special guest op het album is gitarist Frank Carillo, die eerder samenwerkte met George Kooijmans op hun gezamenlijke On Location project. Helaas ontbrak Carillo bij de CD presentatie.

Het concert in Paradiso was een gelikte mix van oud en nieuw. De Earring trapte af met een puike versie van Twilight Zone en Barry Hay haastte zich te vermelden dat naast de nummers van het nieuwe album ook oude successen ten gehore zouden worden gebracht, waarbij natuurlijk Radar Love niet mocht ontbreken. Het nieuwe album is strak, goed gespeeld en afwisselend. Opvallend goed klinkt de stem van Hay, de tijd schijnt te hebben stilgestaan! Meestampers als Identical en Still Got The Keys To My Old Cadillac hebben geen eeuwigheidswaarde, maar zullen gegarandeerd alle zalen platspelen. Verrassend is Acrobats and Clowns, waarbij de Hammond B3 van Jan Rooymans vroegere Earring tijden doet herleven. This Love is een ballad, een niemendalletje. Dat kan niet gezegd worden van Stratosphere, een echte Earring rocksong, absoluut met hitpotentieel, misschien wel het hoogtepunt op dit album.

Tits and Ass zal bij velen de vergelijking met de Rolling Stones oproepen. Het Tits ‘n Ass artwork riekt naar plagiaat (Some Girls) en ook de titel roept associaties op met Keith Richards’ track Little T&A. Beide bands bestaan 50 jaar, maar een nieuw album & tour laten bij de Stones nog even op zich wachten. De Golden Earring maakt die sprong in het diepe wel. Rock ’n roll is immers voor alle leeftijden en de Earring dwingt met Tits ’n Ass respect af. Veel respect.

Foto’s: Ans van Heck