×

Nieuws

15 augustus 2012

Die ándere Jagger

Geschreven door: Pauline Stroosnijder

ChrisJagger2Chris Jagger geeft op 6 september een concert in het Backstage Hotel in Amsterdam.

Chris Jagger is de jongere broer van Mick. Chris’ muzikale carrière startte in de jaren 70, toen hij bij David Geffen enkele soloalbums uitbracht. Daarna volgde een periode van relatieve stilte, hij trok naar het platteland. Tussen de bedrijven door werd Jagger ook nog vader van vijf zonen en hield hij zich in leven met allerlei baantjes, van acteur tot klusjesman , van journalist tot taxichauffeur.

Hij praat liever niet over zijn broer, maar vaak krijgt hij vragen over Mick of over de Stones. “Mensen vragen mij altijd waarom Mick mij niet wil helpen. Ik wil dat niet. Toen de Stones doorbraken in de jaren 60 was dat natuurlijk wel leuk en spannend voor mij, maar ik was ook kwetsbaar. Als ik ergens wat uitvrat stond dat meteen breed uitgemeten in de kranten. Wel zo handig om dan in de luwte blijven. Als je 18 bent is het wel leuk dat je een beroemde broer hebt, maar als je eenmaal de 40 bent gepasseerd dan ben je er wel klaar mee. Telkens als ik een nieuwe plaat uitbreng wordt die vergeleken met de platen die Mick maakt.”

Jagger komt uit een onderwijzersfamilie, vader Joe verwachtte dan ook dat toch in ieder geval één van zijn zoons voor de klas zou eindigen. Het liep allemaal anders. “Ik ging na de middelbare school niet naar de universiteit maar ik vertrok meteen naar India, waar ik heb geleerd te zingen. Ik was er dan ook niet bij in 1969 toen de Stones in Hyde Park speelden, daags na het overlijden van Brian Jones. Begin jaren 70 maakte ik mijn soloalbums, maar de punk beweging was in opkomst en ik viel helaas muzikaal in een kloof die tussen punk en rock ‘n roll was geslagen.”

ChrisJaggerAtcha is de band waarmee Jagger halverwege de jaren 90 startte. De band maakt een mix van blues, zydeco en jazz, Jagger zingt en speelt gitaar en wasbord. Hij maakte in 2008 een documentaire over blueslegende Pinetop Perkins (“Pinetop was net zo oud als mijn vader”) en voor de BBC talloze radio en tv programma’s. Chris speelt niet heel vaak in Nederland. In 2006 stond hij met Atcha in Paradiso, in 2008 in Purmerend en Apeldoorn, afgelopen voorjaar speelde hij nog op een Zydeco festival. Nu staat hij op 6 september in het Backstage Hotel in Amsterdam.

Het Backstage Hotel is een nieuw hotel dat vooral onderdak biedt aan muzikanten. Eigenaar Hans Spuijbroek creëerde een klein en intiem podium in de barruimte waar maximaal 60 bezoekers inpassen. Bezoekende muzikanten kunnen er jammen en overnachten. Paradiso en de Melkweg zijn vaste klanten van het hotel, het geniet grote populariteit onder toeristen. Chris Jagger zelf is een groot liefhebber van kleine podia: “In Canada bijvoorbeeld worden heel veel huisconcerten gegeven. Daar verdien je niks mee, behalve de CD’s die je na afloop verkoopt. Maar het is wel heel gezellig, je hebt veel contact met je publiek. Als je het mij vraagt, dat is toch véél leuker dan grote stadions?”

Chris Jagger’s Atcha live, 6 september om 20:30 uur in het Backstage Hotel, Leidsegracht 114, Amsterdam. Entree €10,-. Chris Jagger is bezig met de afronding van een nieuw album waar grote broer Mick vocaal aan bijdraagt.