×

Nieuws

01 november 2011

‘Geheime’ Winehouse track voor track

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Universal

‘Geheim nieuw album Amy Winehouse’, zo kopten diverse kranten deze week. Maar nu we de tracklisting van het op 2 december verschijnende Lioness: Hidden Treasures hebben gezien, kunnen we niet anders constateren dan dat het ‘geheime nieuwe album’ niet heel nieuw is en vooral bestaat uit opgewarmde kliekjes.

Het persbericht dat de cd aankondigt is ronkend. Euforische woorden van Mitch Winehouse over dat hij in zijn dappere pogingen zijn dochter te redden over het hoofd had gezien dat ze echt een muzikaal genie was, producers Salaam Remi en Mark Ronson die na Amy’s overlijden eind juli besloten eens door de archieven te struinen en besloten dat het té goed was om op de plank te laten liggen en een derde album een prachtig eerbetoon zou zijn… Maar wie daadwerkelijk veel nieuwe opnames verwacht die voor een derde album bedoeld waren, komt bedrogen uit.

Mitch Winehouse zal daadwerkelijk treuren om zijn dochter en Mark Ronson zal ongetwijfeld ook warme herinneringen aan Amy hebben, ondanks het feit dat de zichzelf in de vernieling helpende zangeres enkele maanden voor haar dood stelde dat Ronson dood voor haar was omdat ze vond dat hij te veel eer (en geld) opstreek aan haar Back To Black. Hij was dan ook – in tegenstelling tot Salaam Remi die bij heel haar carrière betrokken was – in het geheel niet meer werkzaam voor het derde album dat Winehouse steeds maar niet (af) maakte. Hoe dan ook, hun warme gevoelens ten spijt, Lioness: Hidden Treasures riekt gewoon een beetje naar lijkenpikkerij. Weinig echt nieuws onder de zon (veel circuleert al op bootleg opnames of is al eerder verschenen) en heel veel echt oud werk in plaats van ‘geheime nieuwe opnames’. Al kunnen we natuurlijk over een maand pas goed oordelen als we de daadwerkelijke muziek kunnen horen. Dit is in ieder geval de tracklisting, maar daarbij de omschrijving van de nummers.

01) Our Day Will Come (Reggae Version)
Reggae herbewerking van de klassieke jaren ’60 doo-wop track, opgenomen in mei 2002 met producer Salaam Remi.

02) Between The Cheats
Wederom opgenomen met producer Salaam Remi is dit een volledig nieuw nummer van Amy Winehouse, bedoeld voor haar derde album. Opgenomen in Londen in mei 2008.

03) Tears Dry
De originele versie van Tears Dry (On Their Own), zoals in Miami opgenomen in november 2005 met producer Remi. Deze versie is een ballad, waar de bekendere versie die op Back To Black terecht kwam meer uptempo is.

04) Wake Up Alone
De eerste demo die in maart 2006 werd opgenomen voor de Back To Black sessies onder leiding van Paul O’Duffy.

05) Will You Still Love Me Tomorrow
Cover van de Shirelles klassieker, geschreven door Carole King. Opgenomen in september 2004 met Mark Ronson en begeleiding van de Dep Kings.

06) Valerie
De originele versie van de hit die Mark Ronson met behulp van Amy scoorde in 2007. Deze langzamere versie stamt uit december 2006 en stond eerder al op de ‘deluxe edition’ van Back To Black.

07) Like Smoke (met NAS)
Nadat ze hem in haar nummer Me & Mrs. Jones een ‘namecheck’ had gegeven, wilde rapper NAS graag samenwerken met Winehouse. Ze namen een duet op in mei 2008 onder productionele leiding van Salaam Remi.

08) The Girl From Ipanema
Deze bossanove klassieker is allereerste nummer dat Amy in mei 2002 in Miami zong toen ze als 18-jarig meisje voor het eerst samenwerkte met Salaam Remi.

09) Halftime
Opgenomen tijdens de Frank sessies in augustus 2002, al schijnt deze versie een later b
toegevoegde bijdrage van Ahmir ‘Questlove’ Thompson van The Roots te bevatten.

10) Best Friends
Wederom eentje uit de oudste doos, een track waarmee Winehouse in 2002 haar optredens opende. Deze studioversie is uit februari 2003.

11) Body & Soul (met Tony Bennett)
Laatste studioopname van Winehouse uit maart 2011. Verscheen in september ook al op Tony Bennets nieuwste duettenalbum, waar we toen ook al over schreven.

12) A Song For You
Alleen Amy met haar gitaar in haar Londense appartement in de lente van 2009. Cover van het Leon Russell nummer, maar geïnspireerd door de uitvoering van Donny Hathaway.