×

Nieuws

16 april 2021

De schaduw van papa

Geschreven door: Richard Verbrugge

Een beroemde vader die furore maakte in de muziekscène legt vaak een enorme druk op de schouders van zonen en dochters. Dweezil Zappa bleek een begenadigd gitarist en was op het podium met zijn band een feest om te aanschouwen. Menigeen zal zich de medley van Abba tot Metallica herinneren tijdens hun shows en festivaloptredens. Toch kon Dweezil niet uit Frank’s schaduw stappen en begon hij een succesvolle reeks Zappa plays Zappa concerten met muzikanten die ooit meespeelden in pa’s band. Ziggy Marley en Julian Lennon zijn slechts twee andere voorbeelden van zonen die het lastig hadden.

Toch zijn er voorbeelden waarbij de zoon of dochter het wel lukte om te ontsnappen aan papa’s schaduw. Nancy Sinatra had een verdienstelijke carrière en ook Enrique Iglesias boert best aardig.  Miley Cyrus is een van de weinige voorbeelden die vermoedelijk haar vader voorbij gaat streven al had ze daar wel wat controversiële activiteiten voor nodig.

In juni begint Wolfgang van Halen aan zijn solo-avontuur. De voorbije weken kregen we al een paar voorproefjes van het album waaraan hij jarenlang heeft gewerkt. Het is een soloproject in alle opzichten want Wolfgang speelt gitaar, bas en drums, zingt en zat achter de knoppen. In zijn video voor het nummer Don’t Back Down steekt hij op leuke wijze de draak met zichzelf. Met zijn gevoel voor humor zit het wel goed, maar de schaduw van Edward van Halen is natuurlijk enorm.

Wolf zoals hij graag genoemd wordt, is zich daarvan heel bewust. Hij speelde vanaf 2007 als tiener mee als bassist in Van Halen (de Roth reünie en het A Different Kind Of Truth album en toer). Zijn muziek lijkt niet op Van Halen, niet op de Roth periode en niet op de Hagar of Cherone periode. Het is moderne, energieke rockmuziek die enigszins doet denken aan Creed en Stone Temple Pilots. Wolf is een vaardig muzikant en songschrijver en staat ook als zanger zijn mannetje. Na de pandemie wil hij graag op tournee met zijn band en komt dan hopelijk ook naar Nederland. Het zou de tweede keer zijn nadat hij als bassist ooit toerde met Tremonti (de soloband van de Alter Bridge gitarist).

Wolf heeft zijn band Mammoth genoemd. Van Halen (de band) heette medio jaren zeventig Mammoth maar veranderde de naam in Van Halen toen Roth zich bij de band aansloot. De naam is dus een eerbetoon aan pa’s band. Ook het nummer Distance is geschreven voor zijn vader. De videoclip riep bij menig Van Halen fan emoties op. Diezelfde fans kijken reikhalzend uit naar het debuutalbum dat op 11 juni verschijnt. Het zal natuurlijk niet de impact hebben van Van Halen’s debuut (1978), maar dat geldt voor 99,9999% van alle albums die verschijnen.