×

Nieuws

05 september 2024

Braziliaanse muziekheld Sergio Mendes overleden

Geschreven door:

Label: A&M

De Braziliaanse muzikant Sérgio Mendes, natuurlijk bekend van klassieker Mas Que Nada, is op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Los Angeles. Zijn familie zegt in een verklaring dat Mendes kampte met post-COVID (langdurige klachten na corona) en dat hij vredig is heengegaan.

Nog volgens zijn familie overleed Mendes omringd door zijn kinderen en zijn vrouw en muzikale partner Gracinha Leporace Mendes. Zijn laatste concert dateert van november vorig jaar, toen hij in Parijs, Londen en Barcelona speelde.

Mendes groeide in de jaren 40 en 50 op in de wijk Niterói in Rio de Janeiro. Een echte muzikantenwijk waar bijvoorbeeld ook de mannen van Azymuth woonden. Hij studeerde er klassieke muziek en sloot zich nadien aan bij jazzbands. In de vroege jaren ’60 werd hij één van de bepalende figuren van de late bossanova, een muziekstijl die door songschrijver/muzikant Tom Jobim en tekstschrijver Vinicius de Moraes eind jaren vijftig was geïntroduceerd.

Mendes bracht met zijn bands de bossa nova in een meer samba georiënteerde, swingender, versie naar een groot internationaal publiek en maakte daarmee de  opgang naar de nachtclubs van zowel Rio de Janeiro als de rest van wereld mogelijk.

Zijn bekendste band was Brasil 66 waarmee hij een aantal klassieke albums maakte. Albums die gevuld waren met Braziliaanse klassiekers, eigen stukken en ook veel Amerikaanse songs op zijn Mendes. Veel albums verschenen op het (destijds) coole Amerikaanse platenlabel A&M Records, het label van muzikanten Herb Alpert en Jerry Moss.

Mendes bracht sinds 1961 meer dan 35 albums uit. Een echte wereldster werd hij in 1966, met zijn swingende versie van het door Jorge Ben Jor geschreven Mas que Nada. De song werd de song die een wereldwijde interesse voor Braziliaanse muziek bewerkstelligde die in de jaren zestig zou volgen.

In 2006 nam Mendes Mas que Nada nog een keer op met de destijds zeer populaire Black Eyed Peas. Een nieuwe wereldhit volgde waardoor ook een nieuwe, jonger, publiek kennis met hem maakte.