×

Nieuws

28 april 2022

Big Big Train zet de reis voort

Het plotse overlijden van zanger en multi-instrumentalist David Longdon vorig jaar zette de levens van de bandleden, het bandleven en dat van huiskunstenares en geliefde van David, Sarah Ewing, uit het niets zomaar stil. De band en Sarah namen tijd om te rouwen om het verlies van David en vonden daarvoor veel begrip bij de betrokken aanhang.

Eerder al had de band laten weten dat de koers vooruit was: hoe dat er zou uitzien, was toen nog niet duidelijk. Op 27 april om 10 uur Engelse tijd maakte de band bekend dat er een nieuwe zanger aan boord stapt.

Het is Alberto Bravin afkomstig van de Italiaanse prog formatie Premiata Forneria Marconi (PFM). Alberto zingt en is eveneens multi-instrumentalist. Hij is vanaf 2015 lid van PFM en speelde met hen al ruim 200 concerten. Onderstaand filmpje toont Alberto live met PFM.

Greg Spawton, bassist en grondlegger van Big Big Train en Nick d’Virgilio, drummer, zagen PFM optreden nog voor corona en waren toen al erg onder de indruk van de capaciteiten van Alberto. Alberto deed auditie en de band was onder de indruk. Juist om zich te vergewissen van de synergie in de nieuwe setting en om te voorkomen dat het alleen maar zou gaan om een zanger die de liedjes kon zingen, kwam Alberto naar Londen om te zien hoe het klikte met de band, juist ook in samenwerking: daar hebben Greg Spawton en Nick d’Virgilio, zo geven ze aan, alleen maar een bevestiging van gezien. Dat laat onderstaand filmpje ook duidelijk zien.

In het filmpje komt Alberto ook aan het woord die zich zeer vereerd voelt om de stap samen met de band te mogen zetten, juist ook zelf al als liefhebber van de band. Hij wil graag aan de slag en tegelijkertijd de persoonlijke en muzikale nalatenschap van David eren. Met zijn onbevangen, sympathieke uitstraling en muzikale capaciteiten is de eerste kennismaking al een zeer welkome.

De band tourt in september en doet dan ook Nederland aan. Vanwege persoonlijke verplichtingen kan toetseniste en zangeres Carly Bryant niet mee op tour. Voor de tour vond de band versterking in de persoon van zanger en toetsenist Oskar Holldorff van het Noorse Dim Gray.

Dim Gray bracht in 2021 hun debuut uit, een sfeervol en afwisselend album en een aanrader om eens nader te beluisteren. Hier van dat album Dreamer’s Disease.

Het voortzetten van de band en daarmee het behouden blijven voor de progressieve wereld, is bijzonder goed nieuws. Big Big Train ging al eerder zeer waardig om met het verlies van David en nam echt de tijd voor rouw. Het is de verwachting dat de tour en voortzetting op evenzeer zorgvuldige wijze plaatsvinden. Of de band zich tijdens de tour ook waagt aan het van Welcome To The Planet afkomstige bloedstollend mooie Capitoline Venus is de vraag: misschien is dat juist ook te emotioneel. Alle vertrouwen echter dat deze concerten recht zullen doen aan de creativiteit van en herinnering aan David.

Zoals gezegd, de band tourt in september. Voorverkoop voor het concert in de Boerderij in Zoetermeer start 29 april.