×

Nieuws

11 oktober 2011

AHK-toong BAY-bi!!!

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Island/Universal

Natuurlijk kan je als muziekliefhebber niet om muziekblad Q heen. Maar het nummer dat eind deze maand verschijnt is voor iedere muziekliefhebber een must. Deze is namelijk voorzien van een wel erg bijzondere cd, waarop tal van bands samen de U2-klassieker Achtung Baby opnieuw vormgeven. Zulke grote namen, dat zélfs zij die U2 niet hoog hebben zitten het vast willen beluisteren.

Goed, Q is wel vaker voorzien van een cd. Soms met gewone verzamelaars van nieuwe liedjes. Andere keren met opnieuw opgenomen klassiekers uit de muziekgeschiedenis. Veelal gaat het daarbij dan om een schijfje vol met bijdragen van artiesten die niet tot het neusje van de zalm behoren, maar die door aan een dergelijk project mee te doen zichzelf een weg naar boven proberen te vechten. Niks mis mee natuurlijk, maar het eerbetoon aan Achtung Baby bestaat hoofdzakelijk uit bijdragen van bands en artiesten die in feite niets meer te bewijzen hebben. Ze doen het uit liefde voor het bronmateriaal.

Tracklisting AHK-toong BAY-bi Covered:

 1. Nine Inch Nails – Zoo Station
 2. U2 (Jacques Lu Cont Mix) – Even Better Than The Real Thing
 3. Damien Rice – One
 4. Patti Smith – Until The End Of The World
 5. Garbage – Who’s Gonna Ride Your Wild Horses
 6. Depeche Mode – So Cruel
 7. Snow Patrol – Mysterious Ways
 8. The Fray – Trying To Throw Your Arms Around The World
 9. Gavin Friday – The Fly
 10. The Killers – Ultraviolet (Light My Way)
 11. Glasvegas – Acrobat
 12. Jack White – Love Is Blindness

U2-boegbeeld Bono heeft sommige versies van ‘zijn’  liedjes al beter genoemd dan het origineel. Q hoofdredacteur Paul Rees is ook erg in zijn nopjes met het speciale project. Niet in het minst omdat het is bijgevoegd in een nummer dat tevens het 25-jarig bestaan van het magazine markeert. “Not only in the sense that each of the tracks are brand new recordings by some of the biggest and most iconic names in music such as Jack White, Nine Inch Nails and Patti Smith, but also in that several of them mark the first new material we have heard from these acts in a long time — such as those by The Killers, Damien Rice and Garbage. This is an entirely appropriate way to mark Q’s anniversary and that of Achtung Baby, one of the pivotal albums in our lifetime.” De Q met daarbij de cd AHK-toong BAY-bi Covered zal vanaf 26 oktober te koop zijn. Rond die dag verschijnt ook de imposante cd-set die de 20ste verjaardag van het klassieke U2 album viert, waarover wij eerder al schreven.