×

Nieuws

20 juni 2022

2022 Editie Südtirol Jazzfestival Alto Adige van start

Geschreven door: WiM Redactie

Onafhankelijk, excentriek, wild en altijd onvoorspelbaar: het Südtirol Jazzfestival Alto Adige 2022 presenteert met trots een selectie uit Europa’s hedendaagse smeltkroes van jazz.

De muzikant die jazz naar Europa bracht, droeg de naam van het continent in eigen naam. Op nieuwjaarsdag 1918 landt de in Alabama geboren ragtime-componist en bandleider James Reese Europe in Brest met het 369th Infantry Regiment van het Amerikaanse leger. De eenheid bestaat volledig uit Afro-Amerikaanse soldaten die vrijwillig dienst hebben gedaan in WOI. Reese Europe leidt de militaire band van het regiment, dat zijn eerste concert geeft aan de waterkant in Bretagne. De “Hellfighters Band” speelde de Marseillaise zo snel en op zo’n moderne manier dat mensen gewoon niet konden geloven wat ze hoorden. 104 jaar later heeft jazz zich niet alleen in Europa gevestigd als een erkende kunstmuziek. Europese jazz heeft zich geëmancipeerd van de Amerikaanse scene dankzij zijn sterke onafhankelijkheid en kosmopolitisme. Het overschrijdt de grenzen van pop, rock, punk en folk zonder angst en integreert en creëert zowel hedendaagse compositorische stijlen en muzikale trends.

In zijn 40e editie viert het Südtirol Jazzfestival Alto Adige de Europese jazz, waarbij een jazznetwerk wordt gemobiliseerd dat zich de afgelopen tien jaar over het hele continent uitstrekte, toen verschillende landen werden uitgekozen om hun experimentele jazz scènes te verkennen. Deze geografische focus begon in 2012 met een reis door het jazzlandschap van Zwitserland en werd in 2014 voortgezet met een musical “Tour de France”. In 2015 belichtte het Südtirol Jazzfestival Alto Adige de Britse avant-garde, in 2016 de scènes uit Oostenrijk en Italië en in 2017 hedendaagse jazz uit België, Luxemburg en Nederland. In 2018 ondernam het festival een ontdekkingsreis door Scandinavië en in 2019 bracht het een bezoek aan het Iberisch schiereiland.

In 2021 volgde het festival de koers van de Donau door Zuidoost-Europa. Soloartiesten en bands die deze muzikale ontdekkingstochten hebben vormgegeven of als artist in residence hebben meegewerkt, keren deze zomer terug naar Zuid-Tirol. Het openingsconcert op 24 juni in het Kapuzinerpark in Bolzano wordt een Europese jazzbijeenkomst: op het podium van het festivalbasiskamp die avond, bassist Ruth Goller, een geboren Zuid-Tiroolse woonachtig in Londen met haar prachtig project Skylla, de Britse saxofonist en rapper Soweto Kinch, de Franse zangeres Leïla Martial , zullen de Nederlandse gitarist Reinier Baas, de in de VS geboren en in Italië wonende saxofonist Dan Kinzelman, de Sloveense cellist Kristijan Krajnčan en de Finse saxofonist Pauli Lyytinen voor het eerst samen optreden. In 2022 wordt Kapuzinerpark opnieuw de belangrijkste jazzpodium in de regio.

In het zogenaamde “Base Camp” zullen zes dagen lang verschillende concerten plaatsvinden als onderdeel van de “Base Camp Sessions”. Het Base Camp met onder meer het jazzpodium, een bar en een restaurant is dagelijks vanaf 18.00 uur geopend. tot middernacht. Nieuwe geluiden en verreikende uitzichten: het festival biedt 56 concerten op meer dan 30 locaties in heel Zuid-Tirol. Aan het einde van het dagprogramma zijn er nachtconcerten in het Batzen Sudwerk in Bolzano. Hier vermijden muzikanten reeds in kaart gebracht terrein en strekken ze het jazzlandschap uit tot ver in het onbekende. Simone Graziono (piano) en danseres Claudia Caldarano openen de negen Night Pieces met hun performance Embracing: Piano Solo Corpo Solo. Daarna volgt een concertreeks, variërend van het Finse duo Lampen, waarin drummer Tatu Rönkkö samenspeelt met gitarist Kalle Kalima, tot het experimentele arrangement met spoken word artiest en politiek activist Camae Ayewa alias Moor Mother, drummer Lukas König en multi-instrumentalist Shahzad Ismaily.

De zalen zijn net zo opmerkelijk als de concertarrangementen. Zo begint op 2 juli een jazzhappening met een rondleiding door het museum, die op verschillende locaties in het Folkloremuseum in Dietenheim wordt begeleid door vijf duo-formaties. Na de rondleiding opent een eetkraam op het openluchtterrein en zorgt voor vers eten en drinken. In een gezamenlijk concert zullen de musici eindelijk de vruchtbare velden van de Europese jazz oversteken. Op 3 juli treedt het jazzrock trio Equally Stupid op voor de Comici Hut in een adembenemend berglandschap.

Van 27 tot 29 juni leiden de jazzmuzikanten Matthias Schriefl en Johannes Bär een jazzwandeling in de Dolomieten met twee overnachtingen in hutten en drie openluchtconcerten. Op 30 juni presenteert Soweto Kinch zijn compositie White Juju over de geschiedenis van de Anglo-Afrikaanse gemeenschap in Engeland, de Black Lives Matter-beweging en de pandemie op een “geheime locatie” in Bressanone. Zijn mix van jazz, hiphop, barokelementen, volksmuziek en het geluid van de Afrikaanse diaspora is net zo excentriek als de locatie, die kort voor aanvang van het concert aan alle geregistreerde gasten bekend wordt gemaakt.

Hoe klinkt jonge jazz en wie zijn de toekomstige sterren? In het Base Camp in Bolzano treden ervaren muzikanten op met mede-nieuwkomers naar keuze in drie showcase-concerten. Soweto Kinch speelt met de 23-jarige Britse drummer en pianist Jas Kayser (27 juni). Kristijan Krajncan voegt zich bij de 28-jarige Sloveense zangeres Ana Čop en samen zullen ze een betoverende combinatie van drums, stem, cello en effecten creëren (28 juni). De Letse gitariste Ella Zirina treedt op met haar docent aan het Conservatorium in Amsterdam, Reinier Baas. Ze spelen een programma variërend van eigen composities en Gershwin-arrangementen tot Radiohead (29 juni).

In het Kapuzinerpark zullen ook twee jazzlabs hun werk presenteren: samen met de Jazzwerkstatt Wien zal het duo Die Strottern het Weense volkslied gedeeltelijk jazziseren, terwijl de EUREGIO Jazzwerkstatt, waar meestal muzikanten uit Tirol, Zuid-Tirol en Trentino meedoen, samen spelen met Europese gasten. Na een aantal dagen artist residence, zullen op 28 juni de Turkse zangeres Sanem Kalfa en de Mexicaanse bassist Fuensanta Mendez hun werken presenteren op de Stanglerhof in Fiè. Al met al zal de 2022 editie van Südtirol Jazzfestival Alto Adige hopelijk het publiek verrassen en opnieuw inspireren voor de muzikanten. De concertkalender met programma’s, locaties, bandbeschrijvingen en line-ups is online beschikbaar: suedtiroljazzfestival.com

Lees onze ervaringen: https://writteninmusic.com/special/sudtirol-jazzfestival-alto-adige-2022/