×

Aankondiging

18 januari 2024

Nieuw Skylla album van Ruth Goller verwacht

Geschreven door: WiM Redactie

Label: International Anthem

Wij werden drie jaar terug zo getroffen door Skylla, het zo bijzondere debuutalbum dat bassiste Ruth Goller in samenwerking met zingende vriendinnen Alice Grant en Lauren Kinsella maakte, dat deze pardoes vijf sterren kreeg en hoog in onze jaarlijst belandde. En live beklijfde de band al net zo.

Met Skyllumina heeft ze nu een nieuw album klaar dat op 1 maart zal gaan verschijnen en wel op het grote International Anthem (in een deal die haar ‘echte’ label Vula Veil Records, het label van Bex Birch, gemaakt heeft). Het is een album waarop ze deze keer vooral zelf te horen is (met vele overdubs) en met een nadruk op drummers.

Zoals Goller het zelf zegt: “I love playing with drummers and I decided to focus this work on my close connection to that instrument and the amazing people I’ve met in my life who play it. I started getting a list of drummers together that I wanted to be on the record and it was huge. I had to limit myself.”

De in Noord-Italië geboren en al decennia in Groot-Brittannië woonachtige muzikante kent de Britse jazzscene als geen ander. Zo speelde ze in legendarische bands als Acoustic Ladyland en Melt Yourself Down. De afgelopen jaren pakte ze daaronder meer nog prominente rollen in de bands van Alabaster DePlume, Shabaka Hutchings, Bex Burch en Damon Albarn bij.

Skylla is haar eigen project waarbij ze deze keer een prominente rol heeft voor drummers als Tom Skinner, Sebastian Roachford, Jim Hart en Frank Rosaly, waar haar vorige album geen percussie of iets daarvan kende. Het geeft de songs gelijk een volledig andere sfeer waarnaast haar punky basspel en die dromerige gedubde vocalen fraai balanceren.

Below My Skin, de eerste track die van het nieuwe album is uitgebracht en een fraaie video kent, laat in samenwerking met Tom Skinner, de momenteel hotste drummer uit de Britse (jazz)scene, die sound al optimaal horen en doet hevig verlangen naar het gehele nieuwe album.

De muziek van Skylla is ondefinieerbaar. Wij schreven bij haar debuut: Skylla klinkt als één grote inspiratiebron. Een album onvergelijkbaar met iets anders, tegelijk een album dat aanvoelt als een warme deken. De hemelse vocalen over de weerbarstig klinkende bas halen het allermooiste wat muziek kan bieden naar boven en ontroeren tegelijk. Skylla is een meesterstuk.