×

Interview

21 augustus 2018

Vels Trio klaar om de wereld te gaan veroveren

Vels Trio mag sinds hun eerste werk als de Yellow Ochre EP in de late zomer van 2017 verscheen, gelijk als één van de meest veelbelovende bands van Londen gezien worden. Hun heerlijke mix van jazz, elektronica, prog, hiphop en diep groovende souljazz vond vanaf het allereerste moment een trouwe groep fans die met elk optreden flink groeide. Nadat de mannen vanuit hun standplaats Brighton eerst de coole clubs in Londen onveilig maakten, maakten ze afgelopen voorjaar ook grote indruk op Leuven Jazz en in Paradiso. Tijd om de mannen even voor te stellen dus.

vels-22

We spreken bassist Cameron Dawson die samen met Dougal Tayler (drums) en Jack Stephensen-Oliver (toetsen) de band vormt. “We begonnen reeds met samen spelen in 2013 maar werden pas een trio in 2014. En probeerden vervolgens zo vaak mogelijk te spelen. Vooral in Londen (daar zijn gigantisch veel plekken) en verder Engeland in. Wij maakten al snel deel uit van de Londen jazzscene die de afgelopen jaren tot grote bloei kwam. Al voelden wij ons als muzikanten toch wat anders. Onze achtergrond is meer progrock, zeg maar de kant van de vroege Soft Machine en King Crimson, dan de door hiphop en r&b beïnvloede jazz die over het grote gedeelte van de Londense scene hangt. We voelen ons meer verwant met bands als het Amerikaanse Kneebody en Canadese BadBadNotGood die ook meer de experimentele kant opgaan en een crossover zoeken tussen de coole progrock, jazzrock en fusion. Al is en blijft natuurlijk ook hiphop bij ons een grote liefde’, vertelt Dawson.

‘Op zoek naar een label om onze eerste muziek uit te brengen bleek na omzwervingen bij diverse grotere labels, die steeds een heel album wilden terwijl wij voelden dat we daar nog niet aan toe waren, konden we uiteindelijk dichtbij blijven. Onze vrienden van The Total Refreshment Centre, gelegen in Dalston, de nieuwste hipste wijk in de stad, en bakermat van die hele Londen jazz scene, waren van plan een label te starten en wij werden als eerste getekend. The Yellow Ochre EP werd met vrienden en in twee dagen opgenomen, in een oplage van 300 geperst en was binnen no time uitverkocht. De EP betekende een doorbraak naar en groter publiek met radio-opnamen (Gilles Peterson), speciale sessies (zoals Boilerroom) en we kregen gelijk al veel meer optredens aangeboden. En dat was best wel passen en meten ook, want zoals zovele jazzmuzikanten uit de Londen scene spelen ook wij in allemaal verschillende bands om de rekeningen te kunnen betalen. Zou mooi zijn als we de komende periode met Vels Trio echt stappen kunnen gaan maken en deze band voorrang moeten gaan geven. In juni komt er eerst nog een nieuwe EP uit (2 nieuwe tracks, twee remixen) en dan gaan we in het najaar de studio in om een album op te nemen dat dan in 2019 moet uitkomen. Heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen’.